Het Belang van Limburg

Kumpen haalt zijn vroegere aartsrivaa­l binnen

- AUTOSPORT EURO NASCAR Marc Cornelisse­n

In het Italiaanse Vallelunga gaat dit weekend de Euro Nascar van start. Met de Limburgers Marc Goossens en Dylan Derdaele, en met Alon Day zowaar in de auto van zijn vroegere aartsrivaa­l Anthony Kumpen. Tien dingen die u moet weten bij de start van het seizoen.

1 Alon Day naar Hasselt

De Chevrolet Camaro met nummer 24 was jarenlang de auto van Anthony Kumpen. Het nummer kwam van Jeff Gordon, Nascarlege­nde en vriend van Kumpen. Het is even wennen om in die auto nu aartsrivaa­l Alon Day te zien. De 28-jarige Israëliër werd net als Kumpen twee keer kampioen. De twee waren concurrent­en en twee jaar geleden raakte hun relatie danig vertroebel­d toen Day gepakt werd met een niet-conforme auto. Een gemeenscha­ppelijke sponsor zou de deal gesmeerd hebben.

2 Stienes Longin voor de titel

Bij PK Carsport wordt Day de ploegmaat van Stienes Longin. De Leuvenaar boekte vorig jaar in Zolder zijn eerste overwinnin­g.

3 Marc Goossens naar Caal

Alon Day haalde al zijn successen met het Italiaanse Caal. Dat team vulde de leemte met Marc Goossens. “Eerst had ik een deal met het Spaanse Racing Engineerin­g, maar die kondigden rond kerst aan te stoppen. Dan raakte ik opnieuw rond met Braxx, maar zij trokken door corona de stekker eruit. Ik heb alle teams weer opgebeld en bij Caal had ik een goed gevoel. En ik weet natuurlijk welke resultaten ze behaald hebben met Alon Day.”

4 Hezemans verdedigt titel

De Nederlande­r Loris Hezemans verdedigt zijn titel met Hendriks Motorsport en start als favoriet.

5 Dylan Derdaele naar Caal

Ook Dylan Derdaele rijdt voor Caal. De Peltenaar bestuurt de Mustang in klasse 2. “Vandaag was het 90 graden in de auto. Ik heb een blaar op mijn dikke teen en ben andere schoenen gaan kopen. Het was alsof ze een aansteker tegen mijn voet hielden. Ik rij in Elite 2 omdat ik dan de auto kan delen met Marc. Ik moet die auto nog leren begrijpen. Het is een lomp geval met lompe banden en veel vermogen.”

6 Vrouw aast op de titel

Derdaele moet afrekenen met Julia Landauer. De 28-jarige New Yorkse wil de eerste vrouwelijk­e

Nascarkamp­ioen worden. Ze rijdt nu voor het Hasseltse PK Carsport.

7 Villeneuve: eigen team.

Jacques Villeneuve komt met een eigen team aan de start. Hij zet met Feed Vict Racing drie Camaro’s in.

8 Nieuwe benamingen

De raceklasse­n heetten vroeger Elite 1 en Elite 2, maar zijn herdoopt tot Euro Nascar Pro en Euro Nascar 2.

9 Andere start

In de rollende start rijden de auto’s niet langer bumper aan bumper. Ze moeten een meter afstand houden, omdat er te veel brokken gemaakt werden.

10 Volgende maand op Zolder

Circuit Zolder organiseer­t op 3-4 oktober wel een manche van de Euro Nascar, maar dat is niet langer de finale. De vier laatste races vinden plaats in Valencia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium