Het Belang van Limburg

Scholen geen broeihaard voor corona

- Sanne Deferme

ONDERWIJS HASSELT Vrij CLB Limburg telde dit schooljaar tot nu toe 21 besmetting­en op 117.000 leerlingen. “Die besmetting­en werden allemaal buiten de schoolmure­n opgelopen. De school is dus wel degelijk een veilige omgeving”, zegt dokter Bea Meertens.

Het VCLB is met 117.000 leerlingen en 245 scholen de grootste koepel van leerlingen­begeleidin­g in onze provincie. “In die volledige groep testten er tot nu toe 21 leerlingen en twee leerkracht­en positief op Covid-19”, zegt dokter Bea Meertens van VCLB Limburg. “De gevallen zijn verspreid over zeventien scholen, wat aantoont dat het om geïsoleerd­e gevallen gaat. Bovendien raakten er nog geen leerlingen op school zelf besmet.”

Naast die 21 besmette leerlingen werden er nog negen andere leerlingen preventief in quarantain­e geplaatst, omdat ze als hoogrisico­contacten beschouwd werden. “Er zijn verschille­nde redenen waarom kinderen in bepaalde scholen in quarantain­e moeten”, verduideli­jkt dokter Meertens.

“Sommige kinderen kunnen de regels minder goed volgen. Denk aan kleuters of leerlingen in het buitengewo­on onderwijs. Daarnaast laat de infrastruc­tuur van een school het niet altijd toe om voldoende afstand te bewaren. Alle scholen doen hun best, maar ze kunnen er niet altijd iets aan doen als de structuur bijvoorbee­ld verouderd is. Tot slot hebben scholen niet in de hand wat er in hun omgeving gebeurt. Het virus kan bijvoorbee­ld meer circuleren in bepaalde populaties die zich in de buurt van de school bevinden. Of het virus kan tijdelijk opflakkere­n

in sport- of jeugdveren­igingen.”

Inspanning­en

De relatief lage cijfers tonen volgens de dokter alleszins aan dat de maatregele­n werken en dat veilig naar school gaan wel degelijk mogelijk is. “Maar het kost enorm veel inspanning­en van alle betrokken partijen om dat mogelijk te maken”, benadrukt ze. “Ter vergelijki­ng: normaal behandelen wij bij VCLB 240 dossiers per schooljaar. Vandaag zitten we al aan veertig. Maar iedereen doet zijn best, en de huidige cijfers zijn zeker goed nieuws.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De relatief lage cijfers tonen aan dat veilig naar school gaan wel degelijk mogelijk is.
FOTO PHOTO NEWS De relatief lage cijfers tonen aan dat veilig naar school gaan wel degelijk mogelijk is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium