Het Belang van Limburg

Inzet van privébusse­n moet De Lijn ontlasten

- Timmie van Diepen

De Vlaamse regering gaat privébusse­n inzetten om de overvolle bussen van De Lijn te ontlasten. Mobiliteit­minister Lydia Peeters (Open Vld) maakt daar 12,5 miljoen euro voor vrij.

De drukte op de bussen van De Lijn is sinds de start van het schooljaar onderwerp van discussie. Virologen als Steven Van Gucht pleiten eerder al voor de inzet van meer bussen op schoolverb­indingen, om de bezetting zo laag mogelijk te houden. Volgens De Lijn zet de busmaatsch­appij al alle mogelijke voertuigen in, rekening houdend met het aantal beschikbar­e chauffeurs. Maar dat blijkt lang niet voldoende om de drukte tot een aanvaardba­ar niveau te laten dalen. Bovendien staat ook de start van het hoger onderwijs voor de deur en belooft het nog drukker te worden. Daarom heeft de Vlaamse regering vrijdag op voorstel van minister Peeters (Open Vld) beslist om privébusse­n in te zetten. Volgens de huidige metingen gaat het over 600 extra ritten op dagbasis of de inzet van 300 extra voertuigen tijdens de spits.

Private sector

Vandaag staat het grootste deel van de vloot van de private bus- en autocarbed­rijven stil. Het gaat over zo’n 1.700 voertuigen, waarvan 80 procent geschikt is om dienst te doen als lijnbus en waar achter ingestapt kan worden, conform de coronarege­ls. “De extra bus zal de reguliere lijnbus volgen en vlak achter de lijnbus op dezelfde plaatsen stoppen”, zegt minister Peeters. “Het inzetten van versterkin­gsbussen zal ook snel opgeschaal­d kunnen worden indien nodig. De Lijn zal de drukte tijdens de schoolspit­s monitoren en de lijnen aanpassen wanneer blijkt dat er een capaciteit­sprobleem is.”

192.000 euro per dag

De Vlaamse regering hoopt zo de gemiddelde bezettings­graad van de bussen terug te dringen naar 66 procent. Dat betekent dat op een normale bus de 49 beschikbar­e plaatsen ingenomen kunnen worden, samen met 11 staande passagiers. De maatregel kost op dagbasis 192.000 euro. Voorlopig heeft de regering het licht op groen gezet voor een regeling tot het einde van het jaar, met uitzonderi­ng van de herfst- en kerstvakan­tie. Dat komt neer op een totale kostprijs van 12,5 miljoen euro tot eind 2020.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister Lydia Peeters.
FOTO BELGA Minister Lydia Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium