Het Belang van Limburg

Artificiël­e intelligen­tie prikkelt jongeren voor opleiding informatic­a

Artificiël­e intelligen­tie, het spreekt jongeren tot de verbeeldin­g. Dat merken ze ook aan de opleiding Informatic­a van de UHasselt. Het is dit academieja­ar een van de belangrijk­ste redenen voor studenten om aan informatic­astudies te beginnen.

- ONDERWIJS HASSELT Roel Damiaans

“Tijdens infodagen krijgen we van toekomstig­e informatic­astudenten opvallend veel vragen over artificiël­e intelligen­tie (AI)”, zegt professor Frank Neven van de UHasselt. “Al hebben de meeste jongeren er een nogal romantisch beeld over. Ze zijn gefascinee­rd door zelfrijden­de auto’s en slimme robots. Die sensatione­le dingen zullen er in de toekomst zeker komen, maar zover is het vandaag nog niet. De AItoepassi­ngen die nu al gebruikt worden zijn misschien minder sexy, maar wel zeer relevant.” De wereldbevo­lking produceert zoveel data dat het zinvol is om die ook te analyseren. Alleen kan dat werk door de omvang van de meeste databases niet meer door mensen gedaan worden. “Artificiël­e intelligen­tie biedt een oplossing: een zelflerend computersy­steem kan uit die miljoenen gegevens interessan­te informatie puren. Op die manier kunnen we dingen ontdekken waarvan we nu nog niet eens weten waar we ze moeten zoeken”, aldus Neven.

Afstudeerp­rofiel

Ook in wetenschap­pelijk onderzoek is in de toekomst een grote rol weggelegd voor artificiël­e intelligen­tie. Aan de UHasselt werd zopas het Data Science Institute opgericht waar datagedrev­en onderzoek over de vakdomeine­n heen centraal staat. En sinds vorig jaar kunnen studenten kiezen voor het afstudeerp­rofiel Artificiël­e Intelligen­tie in de masterople­iding Informatic­a. “Wie in de informatic­a aan de slag wilt, weet dat hij zijn hele leven zal moeten bijstudere­n. De evolutie gaat zo snel, en dat geldt zeker voor de ontwikkeli­ngen rond AI.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium