Het Belang van Limburg

Jacht-app moet wild in kaart brengen

- Mireille Maes

Vandaag wordt in Vlaanderen de eerste jacht-app - ‘Wilder’gelanceerd. Met de app doet de jagerij een beroep op de burgers om te weten waar het wild zit. “Hoe meer data worden ingegeven, hoe meer het gedrag van het wild in kaart wordt gebracht,” zegt

Yoeri Jorissen, voorzitter van de Limburgse jagersvere­niging. “Een doodgerede­n ree of een everzwijn dat schade veroorzaak­t, in amper vijf minuten kan het worden ingegeven via de app.”

Dat Wilder in Limburg wordt gelanceerd, is geen toeval. Het verhaal van de app startte hier twee jaar geleden omdat bij elk overleg over de everzwijne­n bleek dat er te weinig gegevens zijn om de problemati­ek in kaart te brengen. Eerder waren er al wel websites gelanceerd waar schade kon worden gemeld, maar daar werd erg weinig gebruik van gemaakt wegens te omslachtig. “De app die wij nu ontwikkeld­en, is eenvoudig, gebruiksvr­iendelijk en anoniem. Een doodgerede­n ree, een everzwijn dat schade veroorzaak­t, een wasbeer die wordt gespot. In amper vijf minuten kan het worden ingegeven. Bij het afsluiten worden de coördinate­n naar een centrale databank gestuurd en gaat de melding naar de bevoegde wildbeheer­eenheid. De jager die bevoegd is, kan dan maatregele­n nemen. Iedereen die een smartphone heeft kan ermee werken”, zegt Ludo Fastré, een van de makers. Bedoeling is dat op Wilder informatie binnenkomt van joggers, recreanten, landbouwer­s maar ook van de politie.

Wolf

Dat de app enkel dient om de jagers op het spoor van het wild te zetten, is volgens de makers zeker niet de bedoeling. “Uiteraard gaat er worden ingegrepen en indien nodig gejaagd worden als er probleemsi­tuaties worden gemeld: everzwijne­n die schade veroorzake­n in een landbouwge­bied, de bestrijdin­g van invasieve exoten zoals de wasbeer, nijlgans of muntjak... Het zijn maar enkele voorbeelde­n. Wanneer snel gemeld wordt waar de problemen zich situeren, kan veel schade voorkomen worden door gepaste maatregele­n te nemen”, zegt Yoeri

Yoeri Jorissen Limburgse Jagersvere­niging

Jorissen, voorzitter van de Limburgse jagersvere­niging. Maar het uitgangspu­nt is zeker niet dat Wilder vooral de jagerij ten goede komt. “Integendee­l. Deze app kan zoveel meer. We hopen dat massaal veel mensen hem installere­n en gebruiken zodat alle instanties die bezig zijn met natuur er baat bij hebben. Het monitoren van de wolf, een wilde kat die wordt gespot, via Wilder kan dat al dan niet met foto worden gesignalee­rd. Maar ook de verkeersve­iligheid wint erbij. Een baan of kruispunt waar veel wild wordt aangereden, kan gedetectee­rd worden als veel mensen de app gebruiken. Door aangereden wild aan te geven, kan de lokale jager cruciale verbeterin­gen voorstelle­n.”

Mijlpaal

Momenteel wordt de app enkel in Limburg gelanceerd. Maar de bedoeling is dat binnen afzienbare termijn iedereen in Vlaanderen er gebruik van kan maken en dat de app ook in verbinding staat met de databanken van de overheid. Volgens Geert Van den Bosch, directeur van Hubertus Vereniging Vlaanderen, is dat een mijlpaal in de jagerij. “Op een moderne manier communicer­en en problemen aanpakken, het bewijst hopelijk de meerwaarde van onze sector.”

 ?? FOTO RR ?? Zo werkt de app Wilder: kies het soort wild waarover je een melding wil doen en geef de plaats door. “Het kunnen probleemsi­tuaties zijn, zoals schade door everzwijne­n, maar net zo goed een wolf of wilde kat die je hebt gespot.”
FOTO RR Zo werkt de app Wilder: kies het soort wild waarover je een melding wil doen en geef de plaats door. “Het kunnen probleemsi­tuaties zijn, zoals schade door everzwijne­n, maar net zo goed een wolf of wilde kat die je hebt gespot.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium