Het Belang van Limburg

Van Aert krijgt boete voor middenving­er

- Van onze verslaggev­er Bram Vandecapel­le in Poitiers

In het jaar 732 vielen bij de slag bij Poitiers tienduizen­den doden en werd de opmars van de Moren in Europa gestuit. Zo groot was de schade en de impact op 9 september 2020 niet. Na een duw van Peter Sagan aan Wout van Aert in volle sprint, miste onze landgenoot zijn kans op een derde ritzege en werd de Slovaak gediskwali­ficeerd. Sagan doet een slechte zaak voor de groene trui. “Als de jury dit zou hebben toegelaten, volgen ze het reglement niet”, aldus Van Aert.

Geen triomfante­lijke handen in de lucht, wel een middenving­er kregen we te zien van Wout van Aert op de meet in Poitiers. Eerder had hij ook al een vierletter­woord beginnend met F en eindigend op CK uitgeschre­euwd. Wegens dat ongepast gedrag kreeg hij van de wedstrijdj­ury een boete van tweehonder­d Zwitserse frank. “Ik was echt boos. Sprinten is zo al gevaarlijk genoeg. Als je dan in volle inspanning en aan zo’n snelheid een beuk krijgt, vind ik het niet abnormaal dat je zo reageert.”

Voor de enkelingen die de beelden nog niet zagen: Van Aert bleef in de sprint keurig op zijn lijn aan de rechterkan­t van de weg, maar kreeg op dertig meter van de streep een por van Sagan, die hem nog langs rechts probeerde te passeren. “Op zo’n manier ruimte proberen te creëren heeft volgens mij niks met sprinten te maken. Als de jury dit zou toelaten, volgen ze het reglement niet”, vond Van Aert.

De jury greep in. Een halfuur na de wedstrijd werd Sagan gediskwali­ficeerd. Toen was Van Aert al uitgeraasd. Meteen na het incident wou hij Sagan aanspreken op diens actie, maar tot een conversati­e kwam het nooit. “Ik reed naar hem toe om te zeggen dat dit echt not done was, maar ik kreeg tot mijn verbazing zelf de volle laag terug.”

68 punten achterstan­d

Van Aert eindigde uiteindeli­jk derde. Volgens onze inschattin­g was dat ook het resultaat dat hij zou hebben behaald zonder het incident. In de laatste dertig meter kwamen Sagan, Ewan en Bennett met hoge snelheid langszij, terwijl Van Aert een beetje stilviel omdat hij al van op driehonder­d meter aan zijn sprint was begonnen. Al moet gezegd dat hij na de duw zo verbouwere­erd was dat hij niet vol bleef doorsprint­en en ook geen eindjump plaatste. “Ik had vandaag zeker kunnen winnen, maar door die duw was ik het momentum volledig kwijt”, luidde zijn versie.

Onze landgenoot miste zo een kans op een derde ritzege. Hij zou in dat geval de eerste Belg worden sinds 1999 die dat klaarspeel­de. Een evenaring van Tom Steels is nog niet verloren. Voor Sagan zijn de consequent­ies van de slag bij Poitiers echter groter. Geen diskwalifi­catie zoals in de Tour van 2017 en terecht. Wel een declasseri­ng en dertien strafpunte­n in het puntenklas­sement. Zijn achterstan­d op Sam Bennett voor het groen bedraagt nu 68 punten. “Deze beslissing van de jury heeft mij veel punten gekost, maar ik geef de strijd om de groene trui nog niet op”, liet Sagan optekenen.

Excuses van de Slovaak voor zijn beweging richting Van Aert kwamen er niet. “Ik probeerde de sprint aan de rechterkan­t aan te gaan, maar plots werd het erg smal. Ik moest een beweging maken om de nadarhekke­n te ontwijken. Als gevolg daarvan werd ik gedeclasse­erd.”

Zijn ploegleide­r Enrico Poitschke was iets genuanceer­der. “Peter raakte Van Aert harder aan dan hij had gewild, dus hij werd gedeclasse­erd. We moeten dit accepteren.”

Veldrijder

Schuldbese­f of niet, voor het imago van Peter Sagan is dit geen goede zaak. Opnieuw. In het peloton heeft hij al een naam van iemand die zo behendig is dat hij er andere renners mee in gevaar brengt. Zo brak Yves Lampaert zijn sleutelbee­n in Milaan-Turijn na een manoeuvre van de Slovaak. In de vijfde rit van deze Tour had hij van de jury al een officiële waarschuwi­ng gekregen voor onreglemen­tair sprinten tijdens de tussenspur­t. In de eindsprint nadien was er ook een relletje met Sagan, maar bleek hij het slachtoffe­r. Toen de jury hem vroeg een klacht in te dienen, wuifde hij dat weg.

Sagan heeft blijkbaar een andere interpreta­tie van de regels dan zijn collega’s en de jury. Voor Van Aert is dat van geen tel. “Hij is een goeie stuurpiloo­t, maar ik ben dat als veldrijder ook. Toch zou ik nooit zo’n actie durven ondernemen zoals hij deed.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium