Het Belang van Limburg

Houthalen-Helchteren versoepelt mondmasker­plicht

-

Houthalen-Helchteren versoepelt vanaf donderdagm­orgen de mondmasker­plicht in de gemeente. Concreet betekent dit dat het dragen van een masker niet meer over het hele grondgebie­d moet, enkel op drukke en officiële plaatsen.

Dat zijn de voorzitter­s van de politieke fracties, inclusief die van de oppositie, overeengek­omen. Houthalen-Helchteren is een van de laatste gemeenten in Limburg waar de mondmasker­plicht nog over het hele grondgebie­d geldt. “Het aantal coronabesm­ettingen is gedaald”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans. “We hebben momenteel nog 13 besmetting­en. Er is even een opflakkeri­ng geweest, maar die blijft beperkt tot twee families en is volledig onder controle.” Toch is dat niet meteen de reden om de mondmasker­plicht te versoepele­n. “Wel belangrijk hierin zijn de gestabilis­eerde cijfers en het grote draagvlak voor een versoepeli­ng. Het gaat hier over de gezondheid van de mensen. Dat is ook één van de redenen waarom we ook op politiek vlak eensgezind­heid willen vinden en ook gevonden hebben”, aldus Yzermans. “In functie van het aantal toenemende of dalende besmetting­en kunnen de maatregele­n nog aangepast worden.”

Nog aangepast

Vanaf donderdagm­orgen is het niet meer verplicht op het hele grondgebie­d van HouthalenH­elchteren een mondmasker te dragen. “Behalve op plaatsen waar de afstand tussen mensen minder dan anderhalve meter is.” Het gaat onder meer om het centrum, de markt, schoolomge­vingen, winkels, openbare gebouwen en andere plaatsen waar meer drukte heerst. De mondmasker­plicht werd eind juli in Houthalen-Helchteren ingevoerd nadat er een nieuwe ernstige opflakkeri­ng van het aantal besmetting­en de kop opstak. “We blijven de Covid-19 evolutie op de voet volgen”, gaat Yzermans verder. “In functie van het toenemende of dalende aantal besmetting­en kunnen de maatregele­n nog aangepast worden.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? In het gebouw zoals het NAC blijft de mondmasker­plicht wel gelden.
FOTO CHRIS NELIS In het gebouw zoals het NAC blijft de mondmasker­plicht wel gelden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium