Het Belang van Limburg

Politiek gekissebis om ‘rode fietsring’

-

CONFLICTZO­NES Het gemeentebe­stuur van Zutendaal wil de fietsring in het centrum volledig in het rood laten coaten. Maar dat vindt oppositiep­artij CD&V maar niets. Onder meer omdat er volgens de partij conflictzo­nes kunnen ontstaan waar onduidelij­k is wie er nu voorrang heeft.

De fietsring bestaat in wezen al langer in het centrum van Zutendaal. Fietsers en zwaar doorgaand verkeer worden ze gescheiden om ernstige ongevallen te voorkomen. Nu zijn er plannen om de volledige fietsring in het rood te coaten. Maar fractielei­dster Veerle Remans van CD&V is niet overtuigd van het nut. Ze vreest voor conflictpu­nten op plaatsen waar de rode stroken elkaar kruisen en ze hekelt onder meer de oversteekp­laatsen in de Hoogstraat en de 15 Augustusst­raat.

“Ter hoogte van de Kerkstraat, de Windmolen en de Oude Tramweg is het ronduit gevaarlijk om over te steken”, zegt Remans. “Los daarvan maken zowel de Nieuwstraa­t als de Kerkstraat deel uit van de fietsring, zodat niet duidelijk is wie voorrang heeft. Bovendien worden de Kerkstraat en de Paddenstra­at gebruikt als sluipweg om het drukke centrum te vermijden.” Remans verwijt de meerderhei­d bovendien de werken op te splitsen om onder de voorgeschr­even onderhande­lingsproce­dure uit te komen.

Oversteekp­unt

“Dat klopt geenszins”, reageert burgemeest­er Ann Schrijvers (ZVP). “Enkele jaren geleden zijn we gestart met het aanleggen van de fietsring. Nu willen we die optimalise­ren. Die werken staan los van elkaar. Waar ik Remans wel in kan bijtreden, zijn de gevaarlijk­e oversteekp­unten in de Hoogstraat en de 15 augustusst­raat. Dat zijn gewestwege­n. We hebben toestemmin­g nodig om daar fietsovers­teekplaats­en te maken. En die toestemmin­g wil het Agentschap voor Wegen en Verkeer ons jammer genoeg niet geven.” Schrijvers geeft mee dat de mensen nog moeten wennen aan de nieuwe inrichting­en. “Daarom volgt deze maand een sensibilis­eringscamp­agne voor zowel fietsers als automobili­sten. We informeren via het gemeenteli­jke infoblad Oosterzon en we laten in de buurt van de school folders uitdelen. De fietsring is uitgewerkt in samenspraa­k met de verkeerspo­litie van de zone Carma, zodat we zeker zijn dat de juiste signalisat­ie is aangebrach­t. Niet onbelangri­jk in deze context is dat we dit jaar genomineer­d zijn bij de drie beste fietsgemee­nten van Vlaanderen. En als het enigszins meezit, winnen we. Zo’n nominatie krijg je niet als je een slecht fietsbelei­d voert.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De gemeente wil de fietsring in het centrum van Zutendaal, tegen de zin van CD&V, volledig in het rood coaten.
FOTO CHRIS NELIS De gemeente wil de fietsring in het centrum van Zutendaal, tegen de zin van CD&V, volledig in het rood coaten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium