Het Belang van Limburg

Sociale kruidenier opent in woon-zorgcentru­m Het Meerlehof

-

SOCIALE KRUIDENIER

In Limburg zijn er slechts enkele sociale kruidenier­s en woensdag komt daar ook ’t Procentje in woon-zorgcentru­m Het Meerlehof bij. “Het is uitzonderl­ijk dat een sociale kruidenier in een woonzorgce­ntrum de deuren opent en we zijn de gemeente daar erg dankbaar voor”, zegt coördinato­r Aloïs Van Grieken. “Onze doelgroep zijn mensen die doorverwez­en zijn door het OCMW. Mensen die in armoede leven kunnen bij ons merkproduc­ten kopen die betaalbaar zijn. Ook de bewoners van Het Meerlehof en de servicefla­ts kunnen bij ons winkelen tegen die lage prijzen, tot 85 procent goedkoper. Dat kan onder andere dankzij depot Margo, een centrale aankoopdie­nst die van bedrijven overschott­en uit winkels en magazijnen aankoopt. Daardoor kunnen we in ons winkeltje een beperkt aantal kwaliteits­volle basisprodu­cten aanbieden tegen een sterk verlaagde prijs”, aldus Van Grieken. Het gaat onder meer om verzorging­sproducten, zeep, tandpasta, Wc-papier en keukenrolp­apier, maar geen kleding. De Winning zal eveneens producten leveren. Klanten worden in de cafetaria van het nieuwe woon-zorgcentru­m ontvangen door vrijwillig­ers van Het Open Poortje, die alles helpen organisere­n. “We werken samen met deskundige­n van armoedever­enigingen en zij kunnen de bezoekers ook tips geven. Als sociale kruidenier willen we immers een ontmoeting­splaats zijn in het kader van armoedebes­trijding.”

Luisterend oor

De organisato­ren willen financieel zwakkeren uit hun isolement halen. “In onze winkel vinden ze een luisterend oor en na een goed gesprek en met eventueel bijkomende hulp kunnen ze hun leven terug op de rails krijgen”, maakt Van Grieken zich sterk. “We bieden ook arbeidstra­jecten aan in de vorm van vrijwillig­erswerk, sociale tewerkstel­ling en initiatiev­en in het teken van armoedebes­trijding.” Om te vermijden dat er dingen worden doorverkoc­ht mag een volwassene per maand voor 20 euro kopen, een kind voor 5 euro. “Dat lijkt weinig, maar onze prijzen zijn erg laag. Andere belangstel­lenden die ons project willen steunen zijn ook welkom, maar zij betalen de gewone prijs”, aldus Van Grieken. “Natuurlijk werden er maatregele­n getroffen tegen het coronaviru­s. Er wordt telkens slechts een persoon toegelaten in de winkel.

Handen moeten ontsmet worden, de social distancing moet gerespecte­erd worden, het dragen van een mondmasker is verplicht en er is geen contact tussen de klanten en de bewoners van het woonzorgce­ntrum.”

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Coördinato­r Aloïs Van Grieken en enkele vrijwillig­ers die vanaf woensdag te vinden zijn in de sociale kruidenier ’t Procentje in woon-zorgcentru­m Het Meerlehof.
FOTO KOEN LUTS Coördinato­r Aloïs Van Grieken en enkele vrijwillig­ers die vanaf woensdag te vinden zijn in de sociale kruidenier ’t Procentje in woon-zorgcentru­m Het Meerlehof.
 ??  ?? Vrijwillig­ers openen ’t Procentje op woensdag van 13.30 tot 16.30 en op vrijdag van 9 tot 12 uur.
Vrijwillig­ers openen ’t Procentje op woensdag van 13.30 tot 16.30 en op vrijdag van 9 tot 12 uur.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium