Het Belang van Limburg

Serena blijft op recordjach­t

-

Voor Mertens zou het een eerste passage bij de laatste vier zijn in New York, voor Williams is dat warempel al nummer veertien, waarvan elf keer op rij. Zoals LeBron James in de NBA records verzamelt, zo doet Williams dat in het tennis. Maar alles draait natuurlijk om het magic number 24: het recordaant­al grand slams dat Margaret Court in de jaren zestig en zeventig verzamelde. Om die missie te voltooien, schoof Williams luiers en fopspenen opzij. Five down, two to go, hier in de stad der steden.

Williams had alvast van de organisato­ren een faveurtje gekregen door in de middagsess­ie te mogen opdraven. Met de halve finales die al donderdag (vrijdagnac­ht in België) op de agenda staan, krijgen haar oude knoken – weldra wordt ze 39 jaar – een uur of vijf extra recuperati­e in vergelijki­ng met Mertens of Azarenka.

Moederstri­jd

De stadionspe­aker voelde de lading van de match perfect aan, toen hij sprak over een duel van Alexander’s mom tegen Olympia’s mom. In amper twee games had Williams (WTA 8) al vijf aces binnengeti­mmerd, een volume waarvoor de meeste collega’s een hele wedstrijd nodig hebben. De rest van haar repertoire overtuigde een stuk minder. “Ik voelde me een beetje moe in het begin. Geen idee waarom. Als ik wil blijven winnen, moet ik daarvoor een oplossing vinden.” Dus was Tsvetana Pironkova (WTA 131) een klein uur lang de betere speelster, getuige daarvan de eerste break: 4-2. Bij 5-3 trotseerde Williams eerst nog twee setpunten, maar Pironkova maakte het af op haar eigen opslag.

Williams’ lichaamsta­al verraadde toenemende ontredderi­ng, zeker toen haar tegenstand­er in set 2 al meteen een servicebre­ak neerzette. Zowat een uur lang behield de Bulgaarse de controle, maar vanaf dan nam de slordighei­d toe.

Williams aanvaardde de geschenkje­s in dank en ze maakte het af met haar 14de, 15 en 16de ace: 1-1. “Om welke reden dan

De voorbije nacht stond Elise Mertens (WTA 18) tegenover de herboren Victoria Azarenka (WTA 27) voor een plek in de halve finales van de US Open, een primeur voor de 24-jarige ook neemt mijn energie toe naarmate de match vordert”, verklaarde Williams. En dat bleek. Spurtjes bekocht ze nog wel met langdurige

Limburgse. Als ze het haalt, dan wacht Serena Williams. Die halve finale staat donderdag in New York als tweede avondmatch gepland. In Belgische tijd: vrijdagnac­ht vanaf omstreeks 02.30u. uithijgses­sies – goed hoorbaar in de stilte van de gigantisch­e Arthur Ashe-kuip - maar Pironkova kon alleen maar ondergaan: 4-6, 6-3, 6-2.

20 aces

De jongste van de twee zussen zou eindigen met 20 aces, haar hoogste aantal sinds de 24 stuks die ze in 2012 op Wimbledon voorbij Victoria Azarenka joeg. Zij, of Elise Mertens natuurlijk, is gewaarschu­wd.

 ?? FOTO AFP ?? Serena Williams.
FOTO AFP Serena Williams.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium