Het Belang van Limburg

RIP Riedl: afscheid van een topspits en wereldburg­er

-

Negen jaar geleden had ik de eer en het genoegen om Alfred Riedl te ontmoeten in Bad Vöslau, op een kwartiertj­e van zijn woonplaats Pottendorf. Het werd een interview om nooit te vergeten en om, na het nieuws van zijn overlijden, nog eens vanonder het stof te halen. De titel (“Weer kerngezond dankzij ruilnier uit Vietnam”) klinkt op dit moment een beetje luguber. Maar hij duidt ook de dankbaarhe­id van Riedl voor uiteindeli­jk 13 jaar extra time.

Ruilnier

De omschrijvi­ng ‘Oostenrijk­er en wereldburg­er’ zei vooral veel over de onwaarschi­jnlijke trainersca­rrière van Alfred Riedl. De exbondscoa­ch van Oostenrijk trainde namelijk ook in – hou je vast – Saoedi-Arabië, Egypte, Marokko, Iran, Liechtenst­ein, Laos, Qatar,

Alfred Riedl

Palestina, Vietnam en Indonesië. In Vietnam keek hij op zijn 57ste de dood in de ogen. (Citaat) “Ik had snel een andere nier nodig. In samenspraa­k met de bondsarts besloten we dat nieuws openbaar te maken op een persconfer­entie. De media-aandacht was gigantisch, tal van tvploegen waren aanwezig. Ze wilden allemaal weten waarom ik zou sterven. Maar de respons was overweldig­end, in heel korte tijd waren er al zeventig kandidaatd­onoren. Uiteindeli­jk heb ik de nier gekregen van een 40-jarige politieman.”

“Voor en na de operatie heb ik hem ontmoet. Enkel jaren later was ik te gast in een populaire tvshow in Indonesië. Voor miljoenen tv-kijkers kwam plots de Vietnamese bondsarts, die de transplant­atie uitvoerde, tevoorschi­jn. Een heel emotioneel moment. Vijf minuten later stapte plots de donor de scene op. Toen heb ik het niet droog gehouden.”

Slidings

Alfred Riedl was een begenadigd verteller. Hij blikte ook graag terug op zijn Belgische periode als goalgetter. Riedl voetbalde tussen 1972 en 1980 in totaal acht seizoenen in ons land. Acht jaar lang scoorde hij in het shirt van achtereenv­olgens STVV, Antwerp en Standard met de ogen dicht. 120 goals in 216 competitie­matchen, het is een duizelingw­ekkend gemiddelde dat weinigen hem hebben voor- of nagedaan. Ondanks zijn 33 goals in 56 matchen werd hij naar eigen zeggen nooit populair op Stayen. (Citaat) “Er was maar plaats voor één sterspeler bij STVV en dat was Lon Polleunis. (lacht) En vooral: ich habe zu wenig gerutscht. Ik maakte te weinig slidings en dat konden de fans niet appreciëre­n. Maar ik stond er vaak alleen voor in de spits. Als je dan links en rechts moet tackelen, kom je niet meer fris voor doel. Precies daar lag mijn kracht. Ik maakte twee jaar lang zestig procent van de goals bij STVV.” “Het grote probleem was er ook dat we maar met een viertal profs waren. Er werd alleen ‘s avonds getraind, met de profs speelden we in de voormiddag dan maar wat tennisvoet­bal. Na verloop van tijd waren we daar heel goed in. Het was voor mij een grote shock, de overstap van het grote Austria naar een amateurclu­b was immens.”

Polleunis

Mister STVV Lon Polleunis kan die woorden alleen maar bevestigen.

“Ik denk dat ‘Fred’ met KarlHeinz Wissmann zelfs de enige prof was. Al de rest had nog een job, ook ik. Af en toe kon ik me vrijmaken en trainden we overdag een tweede keer met een klein groepje. ‘Fred’ vond het maar niets als het er te hard aan toeging, maar hij was een absolute topper. Hij had een geweldige linker, waarmee hij heel vlot scoorde. Niet alleen bij STVV, ook bij Antwerp (34 goals in 54 matchen) en Standard (53 goals in 106 matchen) hebben ze nog veel plezier aan hem beleefd. Het was trouwens een toffe gast, die graag mee iets ging drinken als we er met de groep op uit trokken.”

ANDERLECHT Liverpool volgt Doku (opnieuw) -

Liverpool heeft vernieuwde belangstel­ling voor Jérémy Doku. Liverpool nodigde hem al eens uit in 2017. Nu zou Liverpool de tiener willen kopen om hem een jaar aan Anderlecht te verhuren. Anderlecht ontkent dat er onderhande­lingen starten.

OH LEUVEN

OHL huurt aanvaller van Werder Bremen -

OH Leuven huurt tot het einde van het seizoen aanvaller Jonah Osabutey van Werder Bremen. Hij werd vorig seizoen uitgeleend aan Moeskroen.

BUITENLAND

Aston Villa breekt transferre­cord -

Aston Villa heeft Brentford-spits Ollie Watkins voor vijf seizoenen vastgelegd voor een recordbedr­ag van dertig miljoen euro. Hij moet de concurrent­ie aangaan met Ally Samatta (ex-Genk) en Wesley Moraes (ex-Club Brugge).

Perisic keert terug naar Inter -

Ivan Perisic won met Bayern München de dubbel titel-beker én de Champions League, maar hij keert terug naar Inter Milaan, de club die hem vorige zomer uitleende.

AC Milan neemt toptalent over van Brescia -

AC Milan versterkt zijn selectie met de twintigjar­ige middenveld­er Sandro Tonali. Hij komt op huurbasis (met aankoopopt­ie) over van Brescia. In Italië wordt de drievoudig­e internatio­nal vergeleken met Andrea Pirlo maar hij is zelf grote fan van Gennaro Gattuso, ex-boegbeeld van Milan.

 ?? FOTO RR ?? Riedl demonstree­rt zijn fabuleuze linker bij STVV
FOTO RR Riedl demonstree­rt zijn fabuleuze linker bij STVV
 ?? DICK DEMEY
FOTO ?? Alfred Riedl: afscheid van een begenadigd verteller.
DICK DEMEY FOTO Alfred Riedl: afscheid van een begenadigd verteller.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium