Het Belang van Limburg

Riis (NTT) op zoek naar cosponsor

-

organisati­e van de Ronde van Rwanda om zich op de kaart te zetten. Dat is gelukt. Alleen… Rwanda heeft volgens mij het geld niet om het allemaal te bekostigen. Het zal van de UCI moeten komen, vermoed ik.” Alhoewel, het is niet zo dat Rwanda op zwart zaad zit. Op dit moment

Werelduurr­ecordhoude­r Victor Campenaert­s hoeft niet te wanhopen. Zijn ploeg NTT pro Cycling zal ook volgend jaar actief zijn in de World Tour. De Japanse hoofdspons­or blijft ook in 2021 aan boord. Tot daar het goede nieuws, want cosponsor Alcatel haakt wel af en enkele andere kleinere sponsoren twijfelen staat er voor maar liefst 39 miljoen dollar per jaar ‘Visit Rwanda’ op de mouwen van Arsenalspe­lers. De opwarmings­shirts van Paris Saint-Germain etaleren dezelfde boodschap, voor een slordige 10 miljoen euro per jaar. Dan zal een vermoedeli­jk bedrag van 7,1 miljoen euro voor het nog. Het maakt dat sportief manager Bjarne Riis en CEO Douglas Ryder nog geen zicht hebben op hun budget voor 2021 en dus ook geen aflopende contracten kunnen verlengen, laat staan nieuwe renners aanwerven. Onder anderen Xandro Meurisse was in beeld, maar hij zal nog een tijdje geduld moeten oefenen of een andere ploeg zoeken. De toestand van het rennersbes­tand van Team NTT is vrij problemati­sch, aangezien naast Campenaert­s nog slechts vier andere renners een doorlopend contract hebben in 2021. Riis hoopte bij een goeie Tour enkele sponsors te kunnen verleiden, maar dat wordt moeilijk. Kopmannen Domenico Pozzovivo en Giacomo Nizzolo moesten al opgegeven.

SAM BENNETT (2DE)

WK wielrennen waarschijn­lijk geen probleem vormen.

Tom Vandamme, voorzitter Belgische wielerbond: “Het is zeker een optie, maar ook Marokko en Zuid-Afrika zijn kandidaat om dat WK te organisere­n. Ik zou het mooi vinden als Rwanda het haalt. Dat is het hart van Afrika. De brede boulevards van Kigali zouden het gedroomde parcours vormen voor een zeer snelle, maar lastige wegwedstri­jd. En aan het prachtige Kivumeer kan je de tijdritten organisere­n.” Jan Boesman: “Een schitteren­de keuze als het lukt. Een vriend van me noemt het zelfs het paradijs op aarde voor fietsers. De wegen zijn in orde, de logistieke infrastruc­tuur ook. Dit kan een schot in de roos zijn. Het is sowieso een boost voor het Rwandese wielrennen, maar het valt af te wachten of heel Afrika er van kan meegeniete­n.”

Jean-Pierre Heynderick­x: “Absoluut fantastisc­h, zeker qua koersbelev­ing. De Ronde van Rwanda lokt enorm veel kijkers langs de wegen. Ik maakte ooit het Eritrees kampioensc­hap mee als ploegleide­r. Wát een enthousias­me… Amai, dat kon zeker de vergelijki­ng doorstaan met het wielergekk­e Vlaanderen of Frankrijk. Met een WK kan het alleen maar beter worden.”

 ?? FOTO AFP ?? Bjarne Riis.
FOTO AFP Bjarne Riis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium