Het Belang van Limburg

Opnieuw is de zege voor Ewan

- Hugo Coorevits

Het gaat vooruit bij Caleb Ewan. In anderhalve Tour de France zit de Australisc­he pocketspri­nter van Lotto Soudal al aan vijf zeges. Na Toulouse, Nîmes en de Champs-Elysées vorig jaar pakte hij dit keer al Sisteron en de sprint der Toursprint­en tot nog toe in Poitiers mee. “Niet mis hé. Puur instinctma­tig juichte ik. Wat was dit een gekke sprint.”

Hoe doe je dat om met slechts vier helpers toch als een duivel uit een doosje te wippen?

“Mijn job is de gemakkelij­kste. Ik moet gewoon zorgen dat ik het afmaak. Met zo weinig ploegmaten is dat niet evident. We zijn verplicht om onderweg wat te gokken. Vandaag was het belangrijk­ste dat ik in de afdaling naar de finish voorin zat. Roger Kluge maakte een beurt van zeven kilometer lang. Hij zette me op drie kilometer van de finish af. Ze werken zich te pleuris. Ze geven zich 110 procent en bleven koelbloedi­g hoewel Bora-hansgrohe en Deceuninck – Quick-Step nog de voorbereid­ing met een late uitval ontregelde.”

In l’Île de Ré was je de eerste om Bennett te felicitere­n. Klopt het dat jullie dikke vrienden zijn en de vrouwen ook?

“Effectief. We trainen dikwijls samen. We zakten allebei met dezelfde doelen naar Nice af. Tot nog toe zijn we erin geslaagd om onze ambities waar te maken zonder onze vriendscha­psrelatie op het spel te zetten. We leven niet in hetzelfde appartemen­t in Monaco, zoals al werd geïnsinuee­rd, maar wel in dezelfde blok. Ik woon in de A, hij in de B. Ik verlies niet graag, maar als het moet gebeuren, doe mij dan maar Bennett als winnaar. Beter dan wie ook wist ik hoe hij naar die bevrijdend­e sprintzege snakte.”

Wat vond je van de vuile sprint van Sagan?

“Na de finish zag ik die beelden heel even. Ach, op zo’n moment wil iedere sprinter winnen. Dan zit iedereen op zijn limiet. Dan denk je niet aan de veiligheid. Sagan wou door een muizengat. Daardoor verloor hij wat snelheid. Deze move kostte hem de zege. Ach, dat is het leven van een sprinter. De ene keer gaat de deur open, de andere keer niet.”

Niemand in dit peloton heeft zo’n kattenspro­ng in huis. Waarom ga je niet voor het groen?

(schatert) “Ik moet de rest toch ook wat gunnen. Wie dat shirt nastreeft, moet vanaf dag één meedoen aan de tussenspur­ten. Met drie renners minder is het voor mij al stresseren­d genoeg om te proberen de eindspurt te winnen. Op een dag wil ik wel een gooi doen naar het groen. Net als vorig jaar hoop ik met minstens drie overwinnin­gen te eindigen. Alles wat erbij komt, is bonus. Ik wil nog vijf tot tien jaar op dit niveau te sprinten.”

 ?? FOTO EPA-EFEAP ?? In anderhalve Tour de France zit de Australisc­he pocketspri­nter van Lotto Soudal al aan vijf zeges.
FOTO EPA-EFEAP In anderhalve Tour de France zit de Australisc­he pocketspri­nter van Lotto Soudal al aan vijf zeges.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium