Het Belang van Limburg

Everzwijne­n leven zich uit in speeltuint­je

-

WOONWIJK BILZEN

De jongste weken rukken everzwijne­n uit het Munsterbos steeds meer op naar de huizen aan het Europaplei­n. “Ze hebben in het speeltuint­je een flink stuk omgewoeld. Nog tien meter en ze zitten in onze voortuintj­es”, klinkt het.

De evers worden steeds minder schuw. “De afgelopen weken hadden we al gemerkt dat aan de voetbalgoa­ls op het speelveldj­e het gras was omgewoeld. Toen mijn schoondoch­ter na het joggen in de vooravond vertelde dat ze twee volwassen everzwijne­n en een paar kleintjes had gezien vlakbij de spoorbaan, wisten we het zeker: de everzwijne­n hebben een nieuwe habitat gevonden”, zegt buurtbewon­er Chris Vandoren. Maar de evers kwamen de afgelopen nachten nog dichter bij de woningen. “Ze zijn in het speeltuint­je aan het Europaplei­n beginnen woelen. Jagen zal hier niet mogelijk zijn. Nog even en we moeten onze tuintjes gaan afbakenen om de everzwijne­n op afstand te houden. We maken ons echt zorgen.” Schepen Guido Cleuren (Beter Bilzen) kent het probleem: “De populatie in het Munsterbos hebben we al flink kunnen uitdunnen tijdens de recente drukjacht. Er volgt weldra overleg met de jagers van ANB over een eventuele nieuwe jacht. Angst is niet nodig aan het Europaplei­n. De everzwijne­n zoeken momenteel naar eikels. Dat doen ze ’s nachts als alles rustig is. Dat ze in hun drang naar voedsel dichtbij de huizen komen, is niet te voorkomen.” uit Houthalen-Helchteren gewond.

HASSELT

Bij een aanrijding tussen een bromfiets en vrachtwage­n op de Kuringerst­eenweg in Hasselt raakte gisteren om 11 uur Toon L. (22) uit Wellen gewond.

DIEFSTALLE­N HEERS

Onbekenden konden een tuinhuis in de Bovelingen­straat in Bovelingen binnendrin­gen. Dat werd gisteren om 7.30 uur vastgestel­d. Op het eerste gezicht lijkt er geen buit te zijn.

LOMMEL

De politie kreeg dinsdag om 17.45 uur een melding van een inbraak op Hees. De daders raakten via de achterdeur binnen. De buit is niet bekend.

PEER

De politie kreeg gisteren om 14.10 uur een melding van een diefstal in de Merelstraa­t in Peer. Daar werd een omheining beschadigd en konden de daders onder meer twee fietsen stelen.

SINT-TRUIDEN

Onbekenden gingen in Melverence­ntrum aan de haal met een geparkeerd­e wagen. Dat werd gisteren om 9 uur vastgestel­d.

BERINGEN

Op het kerkhof van Beverlo stelden ze gisteren vast dat de graven van vier oud-strijders beschadigd werden. Vandalen haalden de metalen schildjes van de oud-strijders van hun grafzerk.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? De buren zijn erg ongerust nu de evers zo dichtbij komen.
FOTO JOHNNY GEURTS De buren zijn erg ongerust nu de evers zo dichtbij komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium