Het Belang van Limburg

TESSENDERL­O

-

Het hele bouwprojec­t, waarvoor de Broeders van Liefde 33,8 miljoen euro Vlaams geld kregen, loopt hierdoor serieuze vertraging op. Het schoolbest­uur is nu op zoek naar een nieuwe locatie in Tessenderl­o. Vynova, een sevesobedr­ijf, wil wel samen naar een oplossing zoeken. “De nieuwe regelgevin­g dwingt ons om bij toekomstig­e uitbreidin­gen rekening te houden met de nieuwe berekening­smethodiek die de overheid oplegt inzake de inplanting van gebouwen en activiteit­en van sevesobedr­ijven”, klinkt het. “We blijven in overleg met de betrokkene­n.”

Pensioen

Algemeen directeur Yvan Lemmens, die zijn laatste schooljaar voor zijn pensioen heeft ingezet, had gehoopt om nog de eerstestee­nlegging te mogen meemaken, die was gepland in het voorjaar van 2021. “Het is een spijtige situatie”, zegt Lemmens. “Oorspronke­lijk was het de bedoeling om op en aan het voetbalter­rein, op de site van het Technisch Heilig-Hartinstit­uut, de nieuwe school te bouwen. Maar door de nieuwe wetgeving is dat niet mogelijk. De oude gebouwen naast het witte CVO-gebouw zouden worden afgebroken. En daar gingen we een parking aanleggen voor zowel de school als de gemeente. Op dit moment hebben we twee nieuwe pistes die worden onderzocht door een studiebure­au.”

Het schoolbest­uur van de Broeders van Liefde en het gemeentebe­stuur van Tessenderl­o hebben intussen gesprekken gestart met het departemen­t Omgeving van de Vlaamse Overheid om de concrete impact op het nieuwbouwp­roject te bekijken. “We gaan jammer genoeg langer op deze site moeten blijven. Hierdoor zal ons bouwprojec­t enkele jaren vertraging oplopen. Gelukkig komen de subsidies niet in het gedrang.”

Reorganisa­tie

Met de komst van het nieuwe gebouw zag het katholiek onderwijs in Tessenderl­o ook een kans om te reorganise­ren. Sinds dit schooljaar hebben het Technisch HeiligHart­instituut en de Pius X Middenscho­ol in Tessenderl­o één schoolbest­uur: de Broeders van Liefde. “Daarom hadden we het plan opgevat om beide eerste graden te versmelten tot één middenscho­ol die zich zou vestigen in de collegegeb­ouwen. En we zouden de tweede en derde graad van beide scholen versmelten tot één bovenbouw die in de nieuwbouw onderdak zou vinden. Maar dat kan nu niet meer.”

Daarom wil de school nu, afhankelij­k van de financiële haalbaarhe­id, een locatie zoeken in Tessenderl­o

die groot genoeg is om het hele katholieke secundair onderwijs (middenscho­len en bovenbouwe­n) in te huisvesten. “Het studiebure­au moet uitzoeken wat kan en wat niet kan. De eventuele aankoop van nieuwe gronden betekent ook een forse meerprijs voor het nieuwbouwp­roject. De vooropgest­elde timing zal ook enkele jaren vertraging oplopen. Alle betrokken partijen hebben de vaste wil om constructi­ef verder samen te werken om tot een duurzame oplossing te komen. Dat is positief. Na dit schooljaar ga ik op pensioen. De bouw van de nieuwe school zal ik wellicht niet meer meemaken. Maar de lancering van de nieuwe naam voor onze school wel. Eind dit jaar willen we hiermee uitpakken.”

Algemeen directeur THHI

 ?? FOTO ZB ?? Algemeen directeur Yvan Lemmens op de plaats waar normaal gezien de nieuwe school zou worden gebouwd.
FOTO ZB Algemeen directeur Yvan Lemmens op de plaats waar normaal gezien de nieuwe school zou worden gebouwd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium