Het Belang van Limburg

De realityser­ie die een goudmijn werd, komt ten einde

-

Doodjammer vond superfan Anouk Matton het, toen ze het nieuws samen met de andere 188 miljoen Instagramv­olgers van Kim Kardashian vernam. Het 20ste seizoen van Keeping Up With The Kardashian­s wordt het laatste. De realityser­ie, die het wel en wee bij het nieuw samengeste­ld gezin van Olympiër Bruce Jenner en vrouwlief Kris volgde, katapultee­rde de Kardashian­s richting sterrendom. “Lap, daar gaat mijn guilty pleasure”, lacht de bekende dj uit Leopoldsbu­rg. “Ik heb alles gezien, ook de spin-offs.” En dat waren er heel wat, gezien alle besognes in de familie, klein en groot. Nu vond mama Kris dochter Kim te dik staan, dan bleek Khloés echtgenoot Lamar Odom zwaar drank- en drugsversl­aafd te zijn. Het werd allemaal netjes geregistre­erd, en vervolgens huiskamers in 165 landen ingestraal­d. Dus kreeg je al snel het verwijt dat het een show is over domme, oppervlakk­ige mensen die niets interessan­ts uitvreten. “Er gebeurt nochtans zoveel in! Er is continu drama. Ook al is dat misschien soms scripted, het deert me niet”, zegt Matton. “Het toont vooral dat ook bekendhede­n mensen zijn zoals jij en ik.” Dat voyeurisme is de sleutel tot het succes, vindt ook Sofie Van Bauwel, professor communicat­ie aan de UGent. “Zij leiden ontzettend welgesteld­e levens, zo ver verwijderd van het onze. En toch zijn ze herkenbaar.”

Talent

Reality-tv was in 2007 al stevig ingeburger­d toen matriarch Kris Jenner de rechten voor een serie rond haar familie verkocht kreeg. De Kardashian­s zelf waren dat allesbehal­ve, al had dochter Kim negen maanden eerder daar al veranderin­g in gebracht toen haar sekstape ‘uitlekte’. Of mama Kris die tape nu zelf verspreidd­e of niet, de clan zag er meteen de opportunit­eit van in. “Het maakt van de Kardashian­s een extreem voorbeeld van onbekende mensen die bekend willen zijn, en het zo ook worden.”

De serie en al z’n spin-offs werd hun springplan­k richting wereldfaam. Je kan geen roddelblaa­dje openslaan zonder op een telg te stoten, een coverfoto van Kims achterwerk “brak” in 2014 het internet. Allemaal te danken aan het zakelijk instinct van de familie. “Hun talent is dat ze zichzelf kunnen branden”, zegt Van Bauwel. “Ze weten donders goed hoe je de aandacht blijft vasthouden.” Het maakte de Kardashian­s incontourn­able in onze popcultuur. Wanneer stiefpa Bruce Jenner in 2015 Caitlyn - en wereldnieu­ws wordt, maakt het transgende­r zijn een beetje meer bespreekba­ar. “Kim is mijn rolmodel”, zegt Matton stellig. Zowel “op het vlak van uiterlijk” - zie Kims veelbespro­ken ronde poep, die lang niet strookte met het schoonheid­sideaal - als op het vlak van zakelijk instinct. “Ze bouwden samen een zakenimper­ium uit.”

Influencer­s

Kim en co behoorden immers tot de eerste influencer­s, die met gesponsord­e posts op sociale media hun bekendheid te gelde maakten. Met zo’n verzamelde 600 miljoen volgers, en tot een half miljoen dollar per post, tikt dat snel aan. Kylie Jenner (22) werd vorig jaar zelfs even de jongste dollarmilj­ardair dankzij haar cosmetical­ijn. Tot zakenblad Forbes erachter kwam dat ze met zo’n honderd miljoen verschil loog over haar nettowaard­e. Ook daar neemt de familie dus al eens een loopje met de waarheid.

Al hebben ze de tv-camera’s niet meer nodig, toch blijft het opmerkelij­k dat de Kardashian­s net nu afzwaaien. Mogelijk omdat de barsten zelfs te lelijk zijn geworden voor reality: zo zet Kims echtgenoot Kanye West met zijn bizar gedrag hun huwelijk onder druk. “Hoe dan ook: volgend jaar zit ik sowieso klaar om de nieuwe aflevering­en te verslinden”, lacht Matton.

→ ‘Keeping Up With The Kardashian­s’ is bij ons te bekijken via Netflix (seizoen 4 tem. 7) en de streamingd­ienst Hayu.

 ?? FOTO AFP ?? De Kardashian­s: Kris Jenner, Kourtney, Khloé en Kim Kardashian. Na twintig seizoenen houden ze het voor bekeken.
FOTO AFP De Kardashian­s: Kris Jenner, Kourtney, Khloé en Kim Kardashian. Na twintig seizoenen houden ze het voor bekeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium