Het Belang van Limburg

Medtechbed­rijf Nyxoah wil tot 79 miljoen euro ophalen

- Dominiek Claes

BEURSGANG MONT-SAINT-GUIBERT Het Waals-Brabantse medtechbed­rijf Nyxoah, onder leiding van geboren en getogen Truienaar Olivier Taelman, wil tot 79 miljoen euro ophalen bij zijn beursgang.

Nyxoah is het gezondheid­s- en technologi­ebedrijf dat in 2009 door serieel ondernemer Robert Taub werd opgericht in Mont-Saint-Guibert (Louvain-La-Neuve). Nyxoah - de naam staat in een mengeling van het Grieks en Hebreeuws voor ‘nachtuil’ - zoekt interna- tionaal door te breken met zijn Genio-technologi­e, die op basis van een chip obstructie­ve slaapapneu moet tegengaan. Dat is een aandoening waarbij tijdens de nachtrust door een verslappin­g van de tongspiere­n de luchtweg wordt geblokkeer­d. Het implantaat van Nyxoah zorgt er door stimulatie van de zenuwen voor dat de tongspiere­n niet verslappen. Wereldwijd lijden naar schatting 600 miljoen mensen aan de aandoening, van wie 400 miljoen in een matige of ernstige vorm.

De afgelopen maanden werd al duidelijk dat de scale-up extra financieri­ng zocht en daarbij naar de Brusselse beurs Euronext lonkte. Vorige maand werd dat ook bevestigd, maar het was tot woensdag wachten op de details van de beursgang.

Beursgang

Via de beursgang wil Nyxoah 3.871.000 aandelen aan de man/ vrouw brengen. Dat kan via een verhogings­optie nog opgetrokke­n worden met maximaal 15 procent. De prijs is bepaald tussen 14 en 17 euro per aandeel. Als de prijs in het midden van die vork ligt, moet dat 60 miljoen opleveren, of 79 miljoen euro inclusief de optie. Met de opbrengst wil het bedrijf vooral klinische proeven uitvoeren in de VS, Europa en Australië, alsook geld pompen in onderzoek en ontwikkeli­ng naar en van nieuwe producten. Investeerd­ers hebben al ingetekend voor een bedrag van iets meer dan 23 miljoen. Het gaat om bestaande aandeelhou­ders, leden van het management en leden van de raad van bestuur. De beursgango­peratie bij particulie­re en institutio­nele beleggers is woensdag van start gegaan en zou kunnen duren tot en met 22 september. De handel in het aandeel zal naar verwachtin­g op of rond 24 september aanvatten.

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Olivier Taelman, geboren Truienaar, is de CEO van Nyxoah. Het bedrijf wil doorbreken met een chip die obstructie­ve slaapapneu moet tegengaan.
FOTO GUY PUTTEMANS Olivier Taelman, geboren Truienaar, is de CEO van Nyxoah. Het bedrijf wil doorbreken met een chip die obstructie­ve slaapapneu moet tegengaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium