Het Belang van Limburg

Populaties van zoogdieren, vogels en vissen gaan dramatisch achteruit

-

Wereldwijd­e populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen zijn in minder dan een halve eeuw met gemiddeld twee derde achteruitg­egaan. Dat blijkt uit het Living Planet Report van WWF.

Sinds 1970 leven er 68 procent minder zoogdieren, vogels, vissen, reptielen en amfibieën. In Europa en Centraal-Azië blijft het verlies beperkt tot 24 procent, in Afrika loopt het op tot 65 procent en in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zelfs tot 94 procent. Zoetwaters­oorten (-84%), bossen (-53%) en vlinders (-49%) worden het hardst geraakt.

Ook 22 procent van alle planten of boomsoorte­n zijn met uitsterven bedreigd. “Het Amazonegeb­ied verandert door ontbossing snel van een netto opnemer van broeikasga­ssen in een uitstoter. Vijfenzeve­ntig procent van de ijsvrije landopperv­lakte is aangetast en meer dan vijfentach­tig procent van alle natte gebieden zijn vernietigd. “Het ecosysteem hapt naar adem en dat is een probleem voor de mens”, zegt Koen Stuyck van WWF. “Wij zijn afhankelij­k van die biodiversi­teit voor onze voedselen watervoorz­iening, onze economie en om te overleven.”

Curve ombuigen

De belangrijk­ste oorzaak is ontbossing en omzetting van natuur in landbouwgr­ond. Daarnaast is er de overexploi­tatie van bossen en gronden. Op de derde plaats de handel in wilde soorten. 60 procent van de infectiezi­ekten - zoals covid-19 - komt voort uit wilde dieren. “Maar we kunnen de curve ombuigen”, zegt Stuyck. “Een studie in het tijdschrif­t Nature toont aan dat het mogelijk is om de biodiversi­teit te herstellen met ambitieuze beschermin­gsmaatrege­len en een veranderin­g in de wijze waarop we voedsel produceren en consumeren. Minder maar kwalitatie­ver vlees eten is een eerste stap.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium