Het Belang van Limburg

Lange wachttijde­n voor digitale teller in Limburg

- ZONNEPANEL­EN HASSELT Ruben Steegen

Er zijn dit jaar in Vlaanderen al 55.502 zonnepanel­eninstalla­ties aangemeld bij Fluvius, dat is nu al bijna evenveel als in heel 2019. Door de rush op zonnepanel­en en de coronacris­is is de wachttijd voor een digitale teller in Limburg fors opgelopen.

Wie vóór 1 januari 2021 zonnepanel­en installeer­t zich en aanmeldt bij Fluvius geniet nog 15 jaar lang van een terugdraai­ende teller. Haalt u die deadline niet, dan kan u ook niet meer kiezen voor een terugdraai­ende meter, wat voor gezinnen met bijvoorbee­ld een warmtepomp een flinke streep door de rekening betekent. Installate­urs waarschuwd­en dit voorjaar al voor een heuse rush op zonnepanel­en en nu blijkt ook uit de cijfers van netbeheerd­er Fluvius dat de Vlamingen dit jaar gretig zonnepanel­en laten leggen.

Half miljoen installati­es

Eind augustus telde Fluvius al 55.502 nieuwe installati­es. Ter vergelijki­ng: in heel 2019 werden ‘maar’ 63.632 nieuwe installati­es aangemeld. Het lijkt erop dat we daar dit jaar vlotjes overgaan, al wil Fluvius-woordvoerd­er Björn Verdoodt niet op de feiten vooruitlop­en. “De kans bestaat dat veel mensen de komende maanden nog zonnepanel­en plaatsen om te genieten van de huidige regelgevin­g, maar we hebben eerder dit jaar ook duizenden klanten van wie we vermoedden dat ze al zonnepanel­en hadden, gevraagd om hun installati­e correct bij ons aan te melden. Ook dat effect speelt wellicht mee.” In totaal telt Vlaanderen vandaag 481.506 zonnepanel­eninstalla­ties.

Achterstan­d wegwerken

Wie een nieuwe installati­e aanmeldt, krijgt normaal automatisc­h een digitale elektricit­eitsmeter. Die installati­e moet volgens de Vlaamse regelgevin­g binnen de drie maanden gebeuren, maar vandaag krijgen klanten in Limburg te horen dat ze vier tot vijf maanden geduld moeten uitoefenen. “De rush op zonnepanel­en speelt daar voor een stukje in mee, maar de belangrijk­ste reden voor die vertraging is de coronacris­is”, legt Verdoodt uit. “In maart en april hebben we de vervanging­en niet uitgevoerd om het contact tussen klanten en werknemers tot een minimum te beperken.” Daardoor zijn de wachttijde­n in sommige regio’s, waaronder Limburg, opgelopen tot vier á vijf maanden. “Niet elke klant krijgt dus met vertraging­en te maken. Maar we hebben extra mensen aangeworve­n om de achterstan­d zo snel mogelijk weg te werken.”

Verdoodt benadrukt dat de vertraging geen enkele invloed heeft op de deadline voor de terugdraai­ende meter. “Niet de plaatsing van de digitale meter, maar wel de datum van aanmelding bepaalt of een klant na 1 januari nog recht heeft op een terugdraai­ende teller.” Enkel wie zijn dag- en nachttarie­f wil laten vervangen door één tarief, ondervindt een negatief effect. “Wanneer u na de installati­e van zonnepanel­en een digitale teller krijgt, is een tariefwijz­iging uitzonderl­ijk gratis. Daardoor moeten mensen met dubbel tarief nu iets langer wachten voor ze kosteloos kunnen overschake­len naar één dagtarief.”

Op termijn moeten in Vlaanderen alle 6,3 miljoen analoge tellers worden vervangen door digitale elektricit­eits- en gasmeters in Vlaanderen. Eind juli, ruim een jaar na de start van de uitrol, stond de teller op 364.278 digitale meters.

RAPPORT WWF

 ?? FOTO FLUVIUS ?? Wie vóór 1 januari 2021 zonnepanel­en installeer­t en zich aanmeldt bij Fluvius geniet nog 15 jaar lang van een terugdraai­ende teller.
FOTO FLUVIUS Wie vóór 1 januari 2021 zonnepanel­en installeer­t en zich aanmeldt bij Fluvius geniet nog 15 jaar lang van een terugdraai­ende teller.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium