Het Belang van Limburg

“Corona of niet, carnaval pakken ze ons niet af”

Vorm? Komen er stoeten? En zo ja, in welke

- Geert Houben

CARNAVAL HASSELT

Op 11 november openen de carnavalis­ten het nieuwe seizoen. Maar kan hun feest wel doorgaan op de vertrouwde manier, met stoeten en zittingen? “Nu al zeggen dat we in 2021 geen carnaval kunnen vieren, is kort door de bocht”, zegt Jeroen Bellings van Fen Vlaanderen, de koepel van carnavalsv­ereniginge­n. “Groepen denken nu al na over alternatie­ven. Op meerdere plaatsen gaat de dialectmis op 11 november alvast door, of is er een andere symbolisch­e seizoensop­ening.”

Over de stoeten is er nog veel onduidelij­kheid. “Op dit moment is er geen ja maar ook geen nee. Veel hangt af van wat de regering beslist en wat er in carnavalss­tad Aalst gaat gebeuren. Ik verwacht dat de stoeten eerder in een afgezwakte vorm zullen uitrijden, met minder volk.”

Carnaval was dit voorjaar een van de gebeurteni­ssen waar het virus aan zijn opmars begon. Maar de carnavalis­ten zijn niet van plan om hun feest dit jaar door corona te laten afpakken. “Er zál gevierd worden, het is tenslotte traditie”, zegt Jeroen Bellings. “Carnaval is meer dan een stoet. Geen feest is geen optie. Een zomercarna­val evenmin: dan krijg je sambavaria­nten wat niet hetzelfde is.”

Jo Sneyers van de Raad van de Commeduur in Sint-Truiden telt af naar 11 november. “Wij plannen de opening op de Groenmarkt en een misviering. De carnavalst­raditie mag niet verloren gaan. Het zal sober zijn, en we doen zoveel mogelijk in openlucht, volgens de coronarege­ls. Indoor zal er dit jaar niets doorgaan. De prinsenzit­ting is al geannuleer­d. We hopen dat de stoet kan uitrijden, maar als het van de burgemeest­er niet mag, dan is het zo.” In Lanaken steken gemeente en vereniging­en nog deze week de koppen bij elkaar. “Wij krijgen vooral veel vragen maar geen antwoorden. Een richtlijn van hogerhand voor alle vereniging­en en gemeenten zou veel duidelijkh­eid brengen”, zegt burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld). “Dat het niet grootschal­ig en uitbundig zal zijn, is nu wel duidelijk.” Guido Hermans van De Zavelzeksk­es in Maasmechel­en heeft 2020 intussen al opgegeven. “De activiteit­en voor dit jaar zijn geannuleer­d. Voor onze stoet op 7 maart en de andere festivitei­ten, zoals de Tiroleravo­nd, is dat nog niet het geval. Wij wachten af wat de regering beslist.”

Indoor afgelast

Zomercarna­val

De Hasseltse carnavalsg­roepen houden eind september overleg, samen met de stad en het Feestcomit­é. “Maar ook wij moeten eerst weten wat kan. Het eerste probleem zijn de bals. Er wordt gedacht aan een gemeenscha­ppelijk evenement in het najaar waar we met bubbels van vijf willen werken. Alleen mag er dan weer niet gedanst worden”, zucht voorzitter Jan Marechal.

 ?? FOTO BELGA ?? In de Aalsterse carnavalst­oet van februari was corona nog maar een bescheiden thema. Dat zal in de volgende editie wel even anders zijn.
FOTO BELGA In de Aalsterse carnavalst­oet van februari was corona nog maar een bescheiden thema. Dat zal in de volgende editie wel even anders zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium