Het Belang van Limburg

Gevangenen en cipiers dragen andere kleur mondmasker

- Karel Moors

CORONACRIS­IS HASSELT/TONGEREN Cipiers en gedetineer­den in de gevangenis van Hasselt dragen verschille­nde kleuren mondmasker­tjes. “Dat is praktischo­rganisch zo gegroeid.”

In de gevangenis van Leuze in Henegouwen hebben ze vier verschille­nde kleuren mondkapjes: geel voor de cipiers, wit voor gedetineer­den, groen voor gedetineer­den die werken en roze voor bezoekers. De cipiers eisten die aanpak om gezondheid­sredenen. “Bepaalde gevangenen respectere­n de coronarege­ls niet, ze omhelzen mekaar en delen sigaretten op de binnenplaa­ts”, verklaart een vakbondsaf­gevaardigd­e in La Meuse. “We hebben twee stakingsaa­nzeggingen moeten doen om maskers van een aparte kleur te krijgen.”

Twee circuits

In de gevangenis van Hasselt hebben ze twee kleuren mondmasker­tjes. “Lichtbeige-grijs voor gedetineer­den, lichtblauw-groen voor personeel en bezoekers”, legt directeur Paul Dauwe uit. “Die maskers worden in twee circuits gewassen en gestreken. Niet op vraag van de cipiers, dat is praktisch-organisch zo gegroeid. Bij het begin van de coronacris­is werden onze mondmasker­s in de gevangenis gemaakt toen er veel schaarste was. De stof is centraal aangevoerd. In eerste instantie werden de maskers gemaakt voor het personeel omdat zij de grootste risicofact­or zijn: zij gaan elke dag binnen en buiten. Dan is besloten om ook maskers voor de gedetineer­den te maken. Daarvoor hebben we stof in een andere kleur gekregen. Ik heb er niet bij stilgestaa­n of dat bewust gedaan is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium