Het Belang van Limburg

Lachaert is enige voorzitter die positief test op corona

Alleen als een meerderhei­d in het parlement dat wil, zal premier Sophie Wilmès (MR) langer dan volgende week donderdag over het vertrouwen van de Kamer beschikken. Dat zegt haar kabinet.

- FEDERALE FORMATIE BRUSSEL Liliana Casagrande

De kans dat we tegen 17 september een nieuwe regering hebben, is zo ongeveer nul. Normaal gezien zou Sophie Wilmès tegen dan het vertrouwen teruggeven, maar als een meerderhei­d in het parlement dat wil, kan die deadline verschoven worden, laat haar kabinet weten. Een andere mogelijkhe­id is dat de minderheid­sregering in lopende zaken gaat.

Corona

Vandaag zullen de voorzitter­s van de zeven partijen die aan een Vivaldi-regering werken weer via video vergaderen, toch als preformate­ur Egbert Lachaert (Open Vld) zich beter voelt. “Vermoeidhe­id na intense dagen leek normaal. De koortsige futlooshei­d van vandaag is nog een paar andere mouwen. Ik wens het alvast niemand toe”, schreef hij woensdag op twitter. Dinsdag bleek dat Lachaert corona had. Diezelfde dag hebben vijf van de zes andere voorzitter­s en hun medewerker­s zich laten testen door de arts van de Kamer. Alleen MR-voorzitter Bouchez zou volgens Newsweek voor die test zijn huisarts hebben ingeschake­ld. Woensdagoc­htend bleek dat iedereen negatief was, net als koning Filip die vrijdag ook contact had met Lachaert. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever liet zich trouwens testen, want ook hij had de afgelopen weken een gesprek met Lachaert.

Vertraging

Door die coronabesm­etting van Lachaert lopen de onderhande­lingen vertraging op, want hij kan als preformate­ur niet vervangen worden door bijvoorbee­ld zijn collega De Croo. De vergaderin­gen blijven nog tot 18 september via video verlopen. Niemand wil zich over enige timing uitspreken. “We bekijken alles van dag tot dag”, zegt de woordvoerd­er van Lachaert. Als de vergaderin­g vandaag doorgaat, dan zullen ze het wellicht ook hebben over wie nu de premier moet leveren. Normaal gezien moeten preformate­urs Lachaert en Conner Rousseau (sp.a) vrijdag vergaderen met de koning en zal die vervolgens een formateur/premier aanduiden. Maar dan moeten de gesprekken vandaag wel opschieten.

 ?? FOTO BELGA ?? Woensdagoc­htend bleek dat de coronatest negatief was bij iedereen - inclusief koning Filip - die contact had met preformate­ur Egbert Lachaert (Open Vld).
FOTO BELGA Woensdagoc­htend bleek dat de coronatest negatief was bij iedereen - inclusief koning Filip - die contact had met preformate­ur Egbert Lachaert (Open Vld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium