Het Belang van Limburg

Kritische prof moest opstappen van Beke

- Matthias Vanderaspo­ilden

JAN DE MAESENEER BRUSSEL Professor huisartsen­geneeskund­e Jan De Maeseneer (68) moest na tussenkoms­t van het kabinet van Wouter Beke (CD&V) plaatsmake­n in de Vlaamse Stuurgroep Contactond­erzoek.

Het feit dat De Maeseneer zich te kritisch toonde voor het contactond­erzoek en zich luidop vragen stelde bij de rol van de ziekenfond­sen, heeft hem zijn zitje gekost.

Uit de vrijgegeve­n verslagen van die stuurgroep blijkt dat het kabinet-Beke op 7 augustus aan Vivel, het netwerk voor eerstelijn­szorg, vraagt om zich te beraden over hun afvaardigi­ng. Op dat moment is professor De Maeseneer, die zich twee dagen daarvoor in een interview in Knack kritisch heeft uitgelaten over de aanpak van de minister in het contactond­erzoek, moeten opstappen. Dat bracht Het Laatste Nieuws woensdag aan het licht en het verhaal wordt bevestigd door De Maeseneer zelf. “Ik ben niet gehecht aan dat zitje in de stuurgroep, maar ik betreur wel dat het zo gelopen is”, zegt hij aan onze redactie. “Je zou verwachten dat je net in zo’n stuurgroep zit omwille van je kritische blik. Toch ben ik vooral blij dat er na lang wachten eindelijk een oplossing is voor het contactond­erzoek en de lokale hulp benut wordt.” Vlaams Parlements­lid Hannes Annaf (SP.A) wil minister Beke dinsdag in de commissie Welzijn aan de tand voelen over de inmenging. “Dit moet absoluut uitgeklaar­d worden”, aldus Annaf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium