Het Belang van Limburg

Natuur en Bos roept schapenhou­ders op om ‘wolven-McDonald’s’ te sluiten na aanval in Eksel

- Geert Van Baelen en Mireille Maes

WOLF IN LIMBURG HECHTEL-EKSEL In een weide in Eksel hebben de Limburgse wolven zes schapen gedood en één zwaar toegetakel­d. De dader groef opnieuw onder de omheining door. “Houders van kleinvee moeten nú een wolfproof omheining zetten, binnenkort zijn er zes wolven op jacht.”

Het is al de tweede keer dat een wolf in de wei vlakbij de Kiefhoekst­raat toesloeg. Na de eerste aanval was er nog geen omheining gezet die wolfproof is. Zes schapen lagen dood in de wei, een zevende overleefde de aanval maar is zwaar toegetakel­d. Volgens de eigenares ontbreken er nog twee schapen. Dat de aanval het werk is van de wolven, staat eigenlijk al vast. In de buurt werden pootafdruk­ken gevonden. Om te weten wie juist de dader is, werden DNA-stalen genomen die door het INBO zullen worden onderzocht.

Huisdieren

Eigenares Riney Mulder kan haar tranen niet bedwingen als ze het uiteengere­ten kadaver van een van haar schapen toont. “Aan het zwaargewon­de dier heeft de dierenarts bijna drie uur gewerkt. Hopelijk komt dat er nog door. Het is verschrikk­elijk. Sommige schapen hadden we al tien jaar, voor ons waren het huisdieren. Natuurlijk kan je zeggen dat we na de vorige aanval dit of dat hadden moeten doen. Maar dat is niet zo gemakkelij­k hier. We wonen in de natuur, op een uitgestrek­t golvend terrein waar je onmogelijk alles kan afbakenen. We hadden nu ook nog de pech dat een paar bomen waren omgewaaid tegen de omheining, zodat de wolven bijna een opstapje hadden. Maar dat ze zoveel slachtoffe­rs hebben gemaakt, dat verbaast me.”

Wolven-McDonald’s

Na deze nieuwe aanval in het kerngebied van August, Noëlla en hun vier welpen, roepen Natuur en Bos en het INBO de mensen hier nog eens op om hun kleinvee te beschermen. “Wolven zijn opportunis­ten. Ze weten zeer goed waar ze op een makkelijke manier aan eten kunnen geraken. Waarom zouden ze moeite doen om op reeën en everzwijne­n te jagen als de schapen voor het rapen liggen? Als wij de deur van de ‘wolven-Mc Donald’s’ wagenwijd laten openstaan, gaan de vier welpen slecht worden opgevoed. Dan leren ze dat schapen gelijkstaa­n aan eten”, zegt ANB-woordvoerd­er Jeroen Denaeghel. Zelf noemt hij het onbegrijpe­lijk dat dierenhoud­ers die al een keer de wolven op bezoek hebben gehad, niet investeren in de wolfwerend­e omheining. “Als je met je dieren inzit, doe je dat toch? De kosten worden voor 80 procent terugbetaa­ld door de Vlaamse overheid.”

Dagelijkse aanval?

Want over één ding zijn de experten het eens: de wolven weghouden bij schapen en ander kleinvee kan enkel met zo’n omheining. “Waar die staan, keert de wolf niet meer terug. Momenteel worden de vier welpen nog door ma en pa gevoed. Zelf gaan ze nog niet mee op jacht. Maar lang gaat dat niet meer duren. Onze grootste schrik is dat ze leren om schapen te pakken. Daarom: installeer nu die omheininge­n. Het is hoog tijd. Want in een niet zo verre toekomst gaan er zes wolven op jacht.” Maandag sloeg de wolf ook al toe in een weide in Linde-Peer. Wolvenkenn­ers voorspelle­n dat als er niet degelijk en massaal wordt omheind, er binnenkort bijna dagelijks wolvenaanv­allen zullen worden genoteerd.

 ?? FOTO GVB ?? Eigenares Riney Mulder bij een van de gedode schapen. “Op zo’n uitgestrek­t golvend terrein alles afbakenen is onmogelijk.”
FOTO GVB Eigenares Riney Mulder bij een van de gedode schapen. “Op zo’n uitgestrek­t golvend terrein alles afbakenen is onmogelijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium