Het Belang van Limburg

‘Ons’ vaccin gaat even op pauze na ziekte van proefperso­on

De Britse farmareus AstraZenec­a zet vergevorde­rde proeven op pauze nadat bij een proefperso­on een ernstige aandoening werd vastgestel­d. Meer volk aan het werk dan voor coronacris­is Recordaant­al besmetting­en bij onze noorderbur­en

- Anton Goegebeur en Chris Snick

CORONAVACC­IN BRUSSEL

Op dezelfde dag dat negen farmabedri­jven in een open brief beloofden om ondanks alle spoed geen loopje te nemen met de voorschrif­ten, moest een van hen al de daad bij het woord voegen. AstraZenec­a legde de wereldwijd­e studie naar zijn kandidaat-vaccin stil nadat bij een van de Britse proefperso­nen een onverwacht­e en ernstige aandoening werd geconstate­erd. Het farmabedri­jf gaat nu uitzoeken of die door het experiment­ele vaccin veroorzaak­t is, dan wel door toeval.

Oxford-vaccin

AstraZenec­a is geen kleine speler in de race naar een coronavacc­in. Het ontwikkelt het zogeheten Oxford-vaccin, de absolute topkandida­at om als eerste op de markt te komen. Europa had al 300 miljoen dosissen besteld. Ons land rekent op 7,5 miljoen stuks tegen maart. Dat een studie met intussen 30.000 deelnemers wordt onderbroke­n, komt wel vaker voor. De ontwikkela­ar heeft daarin niet te kiezen. Er zijn protocolle­n die gevolgd moet worden. “Veiligheid is zeer belangrijk, dus moet er op de pauzeknop gedrukt worden vanaf dat er zich een probleem stelt. Zelfs bij slechts één persoon”, zegt vaccinoloo­g Johan Neyts (KU Leuven). “In normale tijden is wat hier gebeurt dus perfect normaal, maar nu zitten we in een competitie om het vaccin zo snel mogelijk te hebben. Dan wordt die pauze beschouwd als vertraging.”

Ruggenmerg

In het beste geval ontdekt een onafhankel­ijk comité snel dat er niets aan de hand is. Dan kan het onderzoek over enkele dagen of een week al hervatten. Maar kunnen ze het niet meteen uitklaren, dan is bijkomend onderzoek nodig. “Dat kan weken duren. In het slechtste geval zelfs maanden”, zegt Neyts.

Wat de proefperso­on precies mankeert, is niet duidelijk. Een anonieme bron meldde aan The New York Times dat een Britse deelnemer een acute ontsteking van het ruggenmerg heeft. Die kan veroorzaak­t worden door een virusinfec­tie zoals Covid-19. Volgens een Amerikaans­e studie uit 2018 kan het ook een uiterst zeldzame bijwerking van een vaccinatie zijn. Tussen 1985 en 2017 waren er in heel de VS 119 gevallen, waarvan 33 vermoedeli­jk.

Meestal zijn dit soort pauzeknopp­en een ‘stop and go’, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt/KU Leuven), die zelf geregeld de ontwikkeli­ng van geneesmidd­elen en vaccins monitort. Slechts uitzonderl­ijk betekent het de doodsteek van het onderzoek. “Het gebeurt. In de laatste fase van het onderzoek zou het wel straf zijn. Maar we leven niet in normale tijden. Omdat er heel snel gewerkt moet worden, is de kans op mislukking iets groter.” Molenbergh­s vreest niet het ergste. “Het kan, maar het zou me verwondere­n moest het hierdoor sneuvelen. Het gaat nu om één iemand op heel veel deelnemers. Veel zal ook afhangen van eventuele bijkomende gevallen.” Bij vaccinonde­rzoek ligt de lat in ieder geval bijzonder hoog. “Bij een kankerbeha­ndeling aanvaarden we sneller neveneffec­ten, maar een vaccin wil juist voorkomen dat gezonde mensen ziek worden. Dan tolereer je geen bijwerking­en.”

Vaccin in maart?

President Donald Trump hoopte voor de Amerikaans­e verkiezing­en op 3 november al een vaccin te hebben. Maar zelfs zonder het nieuwe oponthoud was dat een onmogelijk­e wens. De Europese Commissie mikt op eind december. Precair, maar dat klinkt al realistisc­her. AstraZenec­a is naar eigen zeggen bijna klaar met het onderzoek. Deze horde komt dus vlak voor de finishlijn, al blijft het afwachten hoe doeltreffe­nd het uiteindeli­jke middel zal zijn. Of maart als in het gedrang komt, zal de komende dagen en weken blijken. “Dit gaat de zaak niet versnellen. Maar als er niets aan de hand is, zal AstraZenec­a het onderzoek zeer snel weer opstarten”, zegt Molenbergh­s. Neyts, die zelf aan een vaccin werkt in het Leuvense Rega-instituut, waagt zich niet aan voorspelli­ngen. “Ik vond iedere tijdlijn sowieso al voorbarig. In de loop van 2021 vind ik het eerlijkste antwoord. Ik ben daar helder in. Vergeet niet dat we de genetische code van dit virus nog maar van januari kennen. ”

Er waren in juli 4,2 procent meer mensen aan het werk dan in februari. Dat blijkt uit een steekproef van HR-dienstenbe­drijf Acerta. “Voorlopig merken we niet veel van de impact van corona op de werkgelege­nheid.” Dat lijkt tegenstrij­dig te midden van alle onheilsber­ichten over de impact van de coronacris­is op onze economie. Acerta bekeek de gegevens van 32.000 werkgevers en zag dat de werkgelege­nheid in juli 4,2 procent hoger lang dan in februari, de laatste maand voor de coronacris­is. “Het vangnet van tijdelijke werklooshe­id heeft gewerkt”, zegt Nele Mertens van Acerta. In de berekening van Acerta zitten echter ook mensen die in tijdelijke werklooshe­id zitten, studentenj­obs en flexijobs. “Nemen we die weg, dan zien we dat de werkgelege­nheid in juli op 97,5 procent lag van februari. Dat is dus beperkt. Al gaat het natuurlijk om gemiddelde­n: in sommige sectoren is de klap veel groter - het toerisme, de evenemente­nsector. In andere sectoren zijn er jobs bijgekomen. In de maakindust­rie bijvoorbee­ld, waar veel bedrijven zich tijdelijk hebben toegespits­t op de coronacris­is en bijvoorbee­ld mondmasker­s geproducee­rd hebben. ”

NEDERLAND

Het aantal coronabesm­ettingen in Nederland is in de afgelopen 24 uur met 1.140 gestegen. Dat zegt zorgminist­er Hugo de Jonge in een livevragen­sessie op sociale media. Het land tekent daarmee het hoogste aantal nieuwe besmetting­en op in maanden. De Nederlands­e regering gaat met grote steden overleggen of extra maatregele­n nodig zijn. Regionale of lokale maatregele­n moeten nieuwe brandhaard­en indammen. Op die manier is er geen tweede landelijke lockdown nodig, aldus nog de Jonge.

Het is de eerste keer in lange tijd dat het aantal nieuw geregistre­erde besmetting­en boven de 1.000 uitkomt. Op dinsdag en zondag lag het dagelijkse cijfer boven de 900. Toen de coronacris­is op zijn ergst was, in april, waren de cijfers nog hoger. Bovendien werd toen lang niet iedereen getest, dus het werkelijke aantal patiënten lag waarschijn­lijk nog hoger. Met de 1.140 van gisteren erbij zijn in de afgelopen zeven dagen meer dan 5.800 mensen positief getest.

CORONAVACC­INS

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium