Het Belang van Limburg

Camera’s gaan bellende chauffeurs achter stuur klissen

Verkeersin­stituut VIAS bereidt een test voor om met ANPR-camera’s chauffeurs te betrappen die hun gsm gebruiken achter het stuur. Verkeersde­skundige Tom Brijs van UHasselt juicht dat toe.

- Karel Moors

Waar men gaat langs Belgische wegen komt men ANPR-camera’s tegen: het zijn er momenteel zo’n 1.900. De slimme camera’s die nummerplat­en kunnen herkennen, staan bijvoorbee­ld opgesteld op vaste plaatsen langs drukke verkeersad­ers of zijn gemonteerd op politievoe­rtuigen. Ze vergroten de kans om geseinde nummerplat­en op te sporen.

In Nederland gebruiken ze dergelijke ANPR-camera’s ook om chauffeurs te klissen die bellen of appen achter het stuur. Verkeersin­stituut VIAS is dat systeem gaan monsteren bij onze noorderbur­en en bereidt een test voor op onze wegen. “Binnenkort gaan we dat demonstrer­en,” vertelt VIASwoordv­oerder Benoît Godard in La Meuse. “We gaan camera’s opstellen aan een autostrade in de buurt van Antwerpen om testen uit te voeren en te kijken of iemand al rijdend zijn gsm gebruikt. In Nederland werkt dat. De software die de camerabeel­den analyseert, laat toe om overtreder­s te betrappen, dat moet dan bevestigd worden door een agent.”

Factor 20

“Vanuit verkeersve­iligheid bekeken, kan ik die ontwikkeli­ng alleen maar toejuichen,” zegt Tom Brijs, verkeersde­skundige van de UHasselt. “Het wettelijk kader moet de technologi­e wel toelaten. Mogelijk moet de wetgeving worden aangepast, maar dat is niet zo ingewikkel­d.”

Het ANPR-systeem bestaat in ons land sinds 2013. Naast het detecteren van geseinde nummerplat­en is de technologi­e aangewend om inbreuken tegen verkeersre­gels te registrere­n. Bekendste toepassing daarvan is de trajectcon­trole, maar ook blokkeren van een kruispunt, een verboden U-bocht maken, inhalen waar het niet mag of spookrijde­n ontsnapt niet aan de slimme camera’s.

Als de test van VIAS succes heeft, komt daar dus mogelijk beboeten van bellende chauffeurs bij. “Een goeie zaak want gsm-gebruik achter het stuur brengt enorme risico’s mee, bewijzen studies. Bellen in de auto, al dan niet handsfree, vergroot het risico op een ongeval met factor 4. Bij sms’en is dat factor 20,” weet Brijs. “Het is dus zeker de moeite om technologi­e te ontwikkele­n om dit aan te pakken. Maar je moet ook investeren in de omkadering, de keten erna: het koppelen van databanken moet op punt staan, het gerecht moet erop inspelen om overtredin­gen op gemaakte videobeeld­en efficiënt te beboeten. Er moet personeel voor zijn. Het is dus een kwestie van prioriteit­en stellen, en de middelen zijn wellicht beperkt.”

Gordel

Nog verdere toekomstmu­ziek is dat ANPR-camera’s gaan controlere­n of chauffeurs hun veiligheid­sgordel wel dragen. “Ook die technologi­e bestaat al,” bevestigt Brijs. “De intelligen­te camera kan in principe heel veel. Maar misschien wordt het systeem een beetje slachtoffe­r van zijn eigen succes, dat heb je wel eens met nieuwe technologi­e. Dat was ook het geval met de flitscamer­a’s destijds: als die te nauwkeurig waren afgesteld, kreeg de politie een berg overtredin­gen binnen. Dus werd de camera zo ingesteld dat hij pas ver boven de maximumsne­lheid begon te flitsen. Hier stelt zich een beetje hetzelfde probleem: er moet voldoende capaciteit zijn om de beelden van ANPR-camera’s te behandelen.”

“De intelligen­te camera kan in principe heel veel.

Maar misschien wordt het systeem slachtoffe­r van zijn

eigen succes”

Tom Brijs

Verkeersde­skundige UHasselt

 ?? FOTO RR ?? Er komt een test waarbij camera’s met ANPR-technologi­e (Automatic Number Plate Recognitio­n) naar bellende chauffeurs speuren.
FOTO RR Er komt een test waarbij camera’s met ANPR-technologi­e (Automatic Number Plate Recognitio­n) naar bellende chauffeurs speuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium