Het Belang van Limburg

Helden van de zorg verdienen 1.000 euro minder dan u en ik

We hebben vaak voor heb geapplaudi­sseerd, maar rijk worden de helden van de zorg niet van hun essentiële werk tijdens de coronacris­is. Uit cijfers van Statbel blijkt dat een zorgkundig­e 1.000 euro bruto minder verdient per maand dan het gemiddelde loon in

- Tom Le Bacq

Je zal maar zorgkundig­e geweest zijn in een ziekenhuis de afgelopen maanden. Het werk was ongeloofli­jk zwaar maar de beloning was en is karig. Uit een analyse die het Belgische statistiek­bureau Statbel maakte, blijkt dat een zorgkundig­e in ons land gemiddeld 2.549 euro bruto per maand verdient. Netto komt dat ongeveer neer op iets meer dan 1.700 euro.

Dat is een flink stuk minder dan wat de gemiddelde Vlaming op zijn loonbriefj­e heeft. “Het gemiddelde maandloon voor een voltijdse werknemer ligt in ons land op 3.553 euro bruto”, zegt Wendy Schelfaut van Statbel. “Een zorgkundig­e zit daar dus dertig procent onder.” De ziekenhuis­verpleegku­ndigen zijn iets beter af: zij ontvangen 3.652 euro bruto per maand, iets boven het gemiddelde dus. Maar ook dat valt in realiteit tegen. “Je hebt er een bachelordi­ploma voor nodig. In het algemeen verdien je met een bachelordi­ploma gemiddeld 3.668 euro bruto in ons land. Ook dat is dus lager dan gemiddeld”, zegt Schelfaut.

500 miljoen voor opslag

Hoe komt dat toch, dat gebrek aan waardering voor jobs die zo essentieel zijn, nu meer dan ooit? Voor het zorgperson­eel is er alvast beterschap in zicht, en dat ‘dankzij’ de coronacris­is. “Het heeft iedereen doen inzien wat een cruciale jobs het zijn. En het heeft het respect doen groeien voor de zorg. Eindelijk”, zegt Gert Van Hees van de liberale vakbond ACLVB.

Begin deze zomer werd een akkoord gesloten: de federale regering trekt de komende twee jaar 500 miljoen euro uit voor een loonsverho­ging van het zorgperson­eel. Is dat veel? “Ja, het gaat om een substantië­le verbeterin­g”, zegt Van Hees. “Vooral jonge mensen die beginnen aan een job in de zorg, komen er beter vanaf.” Een voorbeeld: een beginnende zorgkundig­e krijgt door het nieuwe systeem 230 euro bruto extra per maand. Een verpleegku­ndige die begint aan de job zou 305 euro meer krijgen dan vroeger. Het gaat om een systeem van loonsverho­gingen waar twee jaar geleden al een akkoord over was, maar de coronacris­is heeft een turbo gezet op de uitvoering. Normaal zou het tien jaar duren voor de verhoginge­n volledig bereikt werden, nu zal het in twee jaar tijd gebeuren.

Voor alle duidelijkh­eid: het gaat om mensen in de zorg die vanuit de federale overheid betaald worden, dat is vooral het zorgperson­eel in de ziekenhuiz­en en de thuisverpl­egers. Wie door de Vlaamse overheid betaald wordt – wie in de ouderenzor­g werkt bijvoorbee­ld – geniet niet van het nieuwe stelsel.

Aantrekkel­ijk?

Maar zal dat allemaal helpen om een job in de zorg aantrekkel­ijker te maken? Op de website van de

VDAB staan op dit moment 2.000 vacatures voor verpleegku­ndigen en 400 voor zorgkundig­en. “We hopen alleszins dat dit een ommekeer is”, zegt Gert Van

Hees. “We horen ook van hogeschole­n dat het aantal studenten verpleegku­nde stijgt. We hopen dat de omslag gemaakt is: de sector verdient dat.”

 ??  ?? 2.459
euro ZORGKUNDIG­E Gemiddeld bruto
per maand
2.459 euro ZORGKUNDIG­E Gemiddeld bruto per maand
 ??  ??
 ??  ?? 3.652
euro VERPLEEGKU­NDIGE
3.652 euro VERPLEEGKU­NDIGE
 ??  ?? 2.676
euro VUILNISOPH­ALER
2.676 euro VUILNISOPH­ALER
 ??  ?? 2.480
euro VERKOPER SUPERMARKT
2.480 euro VERKOPER SUPERMARKT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium