Het Belang van Limburg

Gentse politie heeft handen vol met drugs in ‘Niveau 4’

-

NIVEAU 4 VIER

De Gentse politie pakte vorig jaar bijna 3.400 druggebrui­kers op, een stijging met liefst 40 procent in vijf jaar tijd. Vooral de toename van gebruikers van hard drugs baart de politie in Niveau 4 zorgen, net als de komst van ‘nieuwe’ drugs als crystal meth en flakka – de uitermate verslavend­e zombiedrug.

“De mensen die de wetgeving maken, zitten ver van de realiteit. Ik zou graag eens de ministers meenemen zodat ze zien hoe het in de werkelijkh­eid gaat.” Commissari­s Rico van de Gentse politie laat er vanavond geen twijfel over bestaan in Niveau 4: Gent zit met een ernstig drugsprobl­eem. De agenten van het Strop-team patrouille­ren dan ook anoniem in de stad in een poging het druggebrui­k in te dijken. Maar de commissari­s en inspecteur Bart beseffen dat zij de klus niet in hun eentje kunnen klaren. “Je moet preventief werken, je moet hulpverlen­end werken en je moet repressief werken. De mensen die de wetten maken en de regels opstellen, zitten danig ver van de realiteit”, zo klinkt het nadat ze alweer een stel drugversla­afden van de straat hebben geplukt. “Je ziet dat aan die mensen. Ze zijn volledig uitgemerge­ld, hun tanden vallen uit. Verschrikk­elijk.”

Jonge mensen

Hoofdinspe­cteur Liesbet stelt bovendien vast dat veel jonge mensen steeds verder afglijden in hun verslaving. Dat wordt bijvoorbee­ld duidelijk wanneer ze om 10 uur ’s morgens een gebruiker uit een drugspand zien buiten stappen die al jarenlang verslaafd is maar tegelijk moedeloos op zoek is naar hulp.

 ?? FOTO SBS ?? Alweer een drugsversl­aafde wordt van de straat geplukt.
FOTO SBS Alweer een drugsversl­aafde wordt van de straat geplukt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium