Het Belang van Limburg

“Waardevoll­e bomen” mogen blijven voor nieuw bouwprojec­t in Eksel

Vergunning aangevraag­d om twee appartemen­tsgebouwen

-

De vergunning die werd aangevraag­d gaat over twee appartemen­tsgebouwen, samen goed voor twintig wooneenhed­en. Die zijn ingetekend op het perceel aan de Groenstraa­t waar nu bomen staan. “Het gaat om een bouwzone en dus niet MER-plichtig”, zegt Erwin Gorissen van Enex, dat vastgoedin­vesteringe­n in de markt zet onder de naam Puur Projecten. “We willen er ‘wonen in het groen’ realiseren, door te vertrekken vanuit de huidige situatie. Een boomchirur­g heeft ons daarom eerst geadviseer­d welke de meest waardevoll­e bomen zijn. Vervolgens hebben we de twee bouwvolume­s zo ingetekend dat we ongeveer de helft van het oorspronke­lijke aantal bomen kunnen behouden.”

Een vergunning wordt in het beste geval tegen november verwacht. “Vervolgens zullen we toch vlug twee jaar verder zijn voor het opgeleverd wordt.”

74 handtekeni­ngen

Een openbaar onderzoek werd al afgerond. Er zijn twee bezwaarsch­riften ingediend, waarvan eentje gepaard ging met 74 handtekeni­ngen. Een belangrijk­e ongerusthe­id bij de omwonenden blijkt de privacy en een mogelijke inkijk. “We denken dat die vrees onterecht is. We hebben plannen voor drie bouwlagen, dus twee verdieping­en, waarbij de bovenste verdieping een beetje terugsprin­gt en bestaat uit twee penthouses. We zijn ervan overtuigd dat dit samen met het aanwezige groen voor voldoende buffer zal zorgen. Mocht er zich toch nog een probleem stellen, dan kunnen we in extra groen voorzien.”

In de achterligg­ende Sint-Jozefstraa­t, waar ook een basisschoo­l ligt, zijn sommige bewoners ongerust dat de ontsluitin­g voor wagens via hun straat zal gebeuren. “Dat is een misvatting, want de parkeergar­age zal alleen een aansluiten op de Groenstraa­t.”

Beschermd

Op lange termijn is de ambitie om de hele zone op de hoek van de Groenstraa­t en de Hoofdstraa­t te ontwikkele­n. “We hebben de hele locatie aangekocht om gefaseerd te ontwikkele­n. De verouderde handelspan­den, die nu niet echt een fraai zicht vormen, gaan dus tegen de vlakte. Afhankelij­k van de vraag op de woonmarkt, zullen we gefaseerd nog in drie bouwvolume­s voorzien. Alles samen zouden we dan komen op 60 à 65 wooneenhed­en. In de zone bevinden zich ook stallingen met een erfgoedwaa­rde. Die zijn beschermd. We willen ze opwaardere­n en een soort gemeenscha­psfunctie geven voor de bewoners of eventueel ruimer.”

Infomoment

Burgemeest­er Jan Dalemans (HE) zegt dat over enkele weken nog een infomoment wordt georganise­erd: “Door de coronamaat­regelen kon dit niet eerder. We vinden het belangrijk om toch wel enkele misverstan­den die leven bij de buurt weg te nemen. Zo denken sommigen dat alle bomen worden gekapt om plaats te maken voor hoge woonblokke­n.” Oppositier­aadslid Sven Saenen (Groen) vindt het geen slechte evolutie dat er hoger gebouwd wordt in de centra van Hechtel en Eksel, maar hij waarschuwt ook. “Voor onze gemeente is dat een relatief nieuw gegeven, en daarom is een duidelijke afbakening nodig van waar wat kan. We pleiten er ook voor om hoogstammi­ge bomen in de centra zo veel mogelijk te behouden, of zelfs aan te planten, omdat ze bijdragen tot het beschermen van de privacy.”

 ?? FOTO RR ?? Deze tekening geeft een beeld van hoe het woonprojec­t in het groen er zal uitzien.
FOTO RR Deze tekening geeft een beeld van hoe het woonprojec­t in het groen er zal uitzien.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium