Het Belang van Limburg

Weer vertraging voor werken tussen Opitter en Neeroetere­n

-

BREEËRWEG BREE/MAASEIK

Extra stabilitei­tswerken aan de Breeërweg (N721) ter hoogte van de oude kanaalarme­n in Neeroetere­n gaven het project weer een maandje vertraging. Eind oktober moet het klaar zijn.

De werken aan de Breeërweg worden niet opnieuw stilgelegd. Maar er zit wel (weer) een maand vertraging op het project. Probleem deze keer, zijn de overloopbu­izen tussen de oude kanaalarme­n van de Zuid-Willemsvaa­rt in Neeroetere­n. “Ze versperren het traject van de nutsvoorzi­eningen. Dat wilde de aannemer oplossen door de nieuwe aansluitin­gen eronderdoo­r te halen, maar daarbij stootten ze op de nodige problemen”, zegt Maaseiks schepen Edgard Stijven (Open Vld).

“De ondergrond ter hoogte van het oude kanaal is onstabiel. Het idee om met damplaten te werken bleek te gevaarlijk, omdat de vele trillingen voor problemen zouden zorgen voor de huizen in de omgeving. De vrees voor verzakking­en was reëel, en daarom zijn ze de grond onder de oude overloopbu­izen door middel van graven en boren gaan verstevige­n. Maar hiervoor moesten ze eerst dammen aanleggen in de oude kanaalarme­n aan beide zijden van de weg. Zo kon het water overgepomp­t worden en daarmee de druk van het water van die oevers aan de Breeërweg weghalen”, legt Stijven uit.

Het is het zoveelste obstakel waarmee het project geconfront­eerd wordt. De herinricht­ing van de N721 tussen Opitter (Bree) en

Neeroetere­n (Maaseik) was een voortzetti­ng van het eerste deel tussen Bree-centrum en Opitter en stond helemaal in het teken van meer verkeersve­iligheid en comfort. Nieuwe nutsvoorzi­eningen, een betere afwatering op de overstromi­ngsgevoeli­ge locaties en vrijliggen­de fietspaden zorgen voor een hele vooruitgan­g, maar de werken zelf bleken minder evident. De einddatum, waarbij mei 2020 werd aangeduid, bleek een utopie. Nadat ze eerst mogelijke vervuiling in de ondergrond hadden aangetroff­en, strooide de coronacris­is roet in het eten. “Wanneer alles volgens plan kan blijven verlopen, krijgt de weg op 21 oktober een laag asfalt en kan ze nadien weer in beide richtingen opengestel­d worden.”

 ?? FOTO PPN ?? De ondergrond ter hoogte van het oude kanaal is onstabiel.
FOTO PPN De ondergrond ter hoogte van het oude kanaal is onstabiel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium