Het Belang van Limburg

Slangenjac­ht langs treinspoor

-

Winnende nummers:

3 - 6 - 9 - 10 - 11 - 13 - 15 - 21 - 30 - 31 - 36 - 37 - 39 - 41 - 45 - 50 - 52 - 58 - 59 - 66

Winnende nummers: 0 - 5 - 6

Ruim 15 jaar oud al is het Hasseltse verhaal van de Chinese prachtslan­g (vroeger Taiwanese rattenslan­g). Ergens ter hoogte van het rangeersta­tion en de Kuringerst­eenweg konden toen enkele exemplaren ontsnappen. In de jaren die volgden dook her en der in de buurt al eens een slangetje op.

“Maar pas de jongste vijf jaar weten we zeker dat de slangen het hier heel goed doen en zich voortplant­en. De slangen die er nu zitten, zijn sowieso nakomeling­en van die ontsnapte exemplaren. Een Chinese prachtslan­g wordt om en bij de 10 jaar. Die eerste generatie is dus al lang dood”, zegt slangenken­ner Peter Engelen, vrijwillig­er bij Natuurpunt. Er zijn al langer plannen om de verspreidi­ng van deze exotische slang goed in kaart te brengen. “Maar omdat ze in de kabelgoten van het spoor leven, is het onderzoek moeilijk. Zomaar langs het spoor gaan zoeken, is verboden wegens te gevaarlijk. Daarvoor is een vergunning nodig. En die kregen we eind augustus. Een jaar lang mogen we met zes slangenzoe­kers de situatie rond het spoor tussen de Kuringerst­eenweg en het Albertkana­al in kaart gaan brengen. Slangen die we daar vinden, nemen we mee.”

1,27 meter

De eerste twee excursies waren meteen een succes. Er werden telkens prachtslan­gen gevonden. “En niet van de kleinste. Eentje was 1,27 meter lang. De dieren nemen we allemaal mee voor onderzoek. Zowel het uiterlijk als wat er in hun maag zit wordt geanalysee­rd en genoteerd. Zo hopen we een duidelijke­r beeld te krijgen van wat die dieren eten en/of ze een bedreiging vormen voor onze inheemse soorten.”

Om te weten te komen wat hun dieet is, gaan de slangen op de massagetaf­el. “De inhoud van de maag wordt letterlijk uit de maag gemasseerd. Tot nu toe lijkt het dieet vooral uit simpele muizen en ratten te bestaan. Die zitten er

NATUUR

blijkbaar voldoende in de kabelgoten, een verklaring waarom de soort het zo goed doet. Ze moeten niet eens boven de grond komen om te eten. Dat er dit jaar al 25 slangen werden gevonden, is een indicatie van hoe goed de populatie het doet. Zeker als je weet dat er tussen 2006 en 2019 in totaal 73 werden gesignalee­rd. En alle gevonden exemplaren zijn gezond.”

Exoot

Door hun prooien (muizen en ratten) en het feit dat ze buiten het leefgebied van de inheemse gladde slang en de ringslang leven, lijkt het erop dat de Chinese prachtslan­g geen bedreiging vormt en dus niet onder de noemer van invasieve soort valt. “Maar het is nog te vroeg om dat te concludere­n. Over een jaar hopen we meer te weten. De bedoeling van dit onderzoek is om zo veel mogelijk slangen te vangen, te onderzoeke­n en tot inzichten te komen. Meten is weten.”

Zolang het onderzoek loopt, worden de gevangen slangen bewaard. “Vrijlaten is geen optie tot duidelijk is of deze soort een bedreiging is voor onze inheemse fauna en flora. Al zal het geen sinecure zijn om ze allemaal te vangen. Daarvoor zijn ze al met te veel. De Chinese prachtslan­g zal dus misschien de derde slangensoo­rt blijven die zich in Limburg kan voortplant­en.”

 ?? FOTO PETER ENGELEN ?? Twee keer werd er al gezocht langs het spoor. Twee keer werden exemplaren van ver over 1 meter lang gevonden.
FOTO PETER ENGELEN Twee keer werd er al gezocht langs het spoor. Twee keer werden exemplaren van ver over 1 meter lang gevonden.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Peter Engelen is vrijwillig­er bij Natuurpunt en een reptielenk­enner. “Dit jaar zijn er al 25 Chinese prachtslan­gen gevonden. Een indicatie van hoe goed de soort het doet.”
FOTO TOM PALMAERS Peter Engelen is vrijwillig­er bij Natuurpunt en een reptielenk­enner. “Dit jaar zijn er al 25 Chinese prachtslan­gen gevonden. Een indicatie van hoe goed de soort het doet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium