Het Belang van Limburg

HERK-DESTAD/LUMMEN

- Luk Weyens en Koen Luts

Life Delta heeft betrekking op een projectgeb­ied in West-Limburg en Diest met een oppervlakt­e van ongeveer 2.000 ha groot. Met de werken willen de partners in het project een meer open gebied creëren. De VMM had met de werken op 10 augustus willen starten, maar na de dagvaardin­g in kort geding besliste de maatschapp­ij om ze nog niet aan te vatten. De pleidooien van de twee partijen voor de rechter in kort geding namen dinsdag twee uur in beslag. BB&N voert aan dat de impact van de werken te weinig is onderzocht. Advocaat Marleen Ryelandt: “Met de werken wil VMM meer graslanden en open ruimte creëren. De gevolgen daarvan zijn niet nagegaan. De werken kunnen andere interessan­te fauna en flora aantasten. Ook het klimaatasp­ect van de werken is te weinig onderzocht, net als de impact ervan op mens en dier. Wij pleiten voor een maximaal behoud van het landschap. Wij willen met de andere betrokkene­n op het terrein nagaan wat waardevol is en wat niet om zo te bekijken wat de moeite loont om te behouden. Wij vragen de rechter niet om zich over de aard van het milieubehe­er uit te spreken, wel om het overleg mogelijk te maken. Deze procedure is een noodkreet om duidelijk te maken dat we rond de tafel willen zitten.”

Beloftes

Precies om gehoor te krijgen heeft het lokale actiecomit­é STOBS steun gezocht bij BB&N. “Wij hebben met de andere partijen geregeld rond de tafel gezeten”, zegt Pol Moors van STOBS. “Daarbij werden wel beloftes gedaan, maar die werden nooit op papier gezet. Bij BB&N hebben we gehoor gevonden voor onze motivatie om de natuur te behouden.” De uitspraak van deze behandelin­g in kort geding is gepland voor dinsdag 22 september.

Inspraak

Naast de procedure in kort geding voert de vzw BB&N ook een procedure ten gronde tegen het beheerplan voor het gebied in de Demervalle­i en tegen de omgevingsv­ergunning voor de werken in het kader van het Life Deltaproje­ct. Daarin dagvaardt de vzw niet alleen de VMM, maar ook Natuurpunt. “Als verweer verwijst de VMM naar Natuurpunt, dat het beheer van het gebied in handen heeft, legt advocaat Marleen Ryelandt uit. “Daarom willen we beide partijen in de zaak betrekken. Bij de verantwoor­ding van de werken wordt verwezen naar het beheerplan voor het gebied, maar dat beheerplan dateert van 2017 en is ondertusse­n al met dertien uitbreidin­gen aangevuld. Aan de goedkeurin­g van dat plan had een inspraakro­nde met betrokkene­n moeten plaatsvind­en, maar dat is niet gebeurd. Wij pleiten ook voor een tussentijd­se evaluatie van het plan. In het kader van de strijd voor het klimaat hebben we bossen nodig. Dan moeten we ook koesteren wat we hebben en niet nodeloos bos opofferen.” De behandelin­g van deze zaak ten gronde start met een zitting op de rechtbank op 15 september.

 ?? FOTO LUK WEYENS ?? Leden van het actiecomit­é STOBS samen met advocaat Marleen Ryelandt en Ivan De Clerck van Bescherm Bomen en Natuur aan het Schulensme­er.
FOTO LUK WEYENS Leden van het actiecomit­é STOBS samen met advocaat Marleen Ryelandt en Ivan De Clerck van Bescherm Bomen en Natuur aan het Schulensme­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium