Het Belang van Limburg

Hardop dromen van EK

- Marnik Geukens

VOETBAL

U21 BELGIË - DUITSLAND 4-1

Loïs Openda, die door Club Brugge wordt verhuurd aan Vitesse, mag je wekelijks een interland tegen Duitsland voorschote­len. De pijlsnelle spits had de heenmatch (2-3) al naar zijn hand gezet met twee goals en een assist en bleek ook in Leuven in de omschakeli­ng een gesel voor de Duitse defensie. Met dank aan de voetbalbra­ins van ex-ploegmaat Charles De Ketelaere, die Openda al vroeg in één tijd lanceerde. Pieper ging aan de noodrem hangen, kreeg terecht rood en zag terwijl hij afdroop Willem II-spits Mike Trésor Ndayishimi­ye de vrijschop hoog binnentrap­pen (1-0).

Met 1-0 op het bord én een mannetje meer zaten de Jonge Duivels al na 18 minuten op rozen, maar de thuisploeg schoot even later zichzelf in de voet. Juve-jongere Daouda Peeters beging op een Duitse hoekschop een trekfout, de bal ging onverbidde­lijk op de stip. Anderlecht-speler Nmecha, heel actief op rechts, klopte keeper Svilar met de nodige moeite (1-1).

Spurtbom

Jacky Mathijssen bracht aan de rust met Sambi Lokonga extra voetballen­d vermogen en die prima zet rendeerde meteen. Een snelle Belgische combinatie creeerde ruimte voor een schot van De Ketelaere, de plaatsbal vloog onhoudbaar binnen (2-1). De Ketelaere deed de wedstrijd ook al snel zelf op slot door nog maar eens Openda te lanceren.

Opnieuw werd de Belgische spurtbom gelegd en ook al gebeurde dat net buiten de grote rechthoek, toch ging de bal op de stip. Ndayishimi­ye miste niet (3-1), zijn eerste basisplaat­s leverde meteen twee goals op.

De verdiende thuiszege kwam niet meer in gevaar, de onvermijde­lijke Openda diepte de score zelfs nog uit op een voorzet-schot van Ndayishimi­ye (4-1). Sambi Lokonga trof nog de paal. Met nog matchen tegen Wales, Moldavië en Bosnië voor de boeg, houdt leider België met 10 op 15 zijn EKlot volledig in eigen hand. Naast de negen groepswinn­aars mogen ook de beste vijf nummers twee in 2021 naar Hongarije en Slovenië.

Favorieten­rol

“Ik zie geen enkele reden waarom we nu zouden redeneren dat we geen 9 op 9 meer nodig hebben om het EK te halen”, wilde kersvers bondscoach Mathijssen zijn groep behoeden voor nonchalanc­e. “Daar hebben we het na de wedstrijd ook over gehad in de kleedkamer. Als deze spelers de volgende stap willen zetten in hun carrière, zullen ze elke wedstrijd met de juiste ernst en profession­aliteit moeten aanpakken. Ook wanneer we de favorieten­rol krijgen toegeschov­en.” Mathijssen gaf ook grif toe dat de vroege rode kaart voor de Duitsers een grote impact had op de wedstrijd. “Tot dat moment hadden we het moeilijk. Anderzijds hebben we die situatie ook afgedwonge­n. Mijn assistent Thomas Buffel heeft er enkele automatism­en ingeslepen: wanneer De Ketelaere aan de bal kwam, moesten de spelers rond hem de loopactie inzetten. Dat is er heel goed uitgekomen.”

BELGIË: Svilar - Vanheusden (83’ Faes), Bornauw, Delcroix - Saelemaeke­rs (81’ Busi), Peeters (46’ Sambi Lokonga), Mangala, Amuzu (75’ De Smet) De Ketelaere, Openda (81’ Colassin), Ndayishimi­ye. DUITSLAND: Grill - Baku (46’ Vagnoman), Pieper, Leitsch, Schlotterb­eck - Maier (81’ Janelt) Nmecha, Geiger (72’ Keitel), Ozcan (46’ Kilian), Jakobs - Berisha (72’ Krüger).

DOELPUNTEN: 19’ Ndayishimi­ye 1-0, 31’ Nmecha 1-1, 51’ De Ketelaere 2-1, 59’ Ndayishimi­ye 3-1, 76’ Openda 4-1.

STRAFSCHOP­PEN: 31’ Nmecha en 59’ Ndayishimi­ye (2x omgezet).

GELE KAARTEN: 30’ Peeters, 50’ Berisha, 59’ Schlotterb­eck, 66’ Vanheusden, 86’ Janelt.

RODE KAART: 18’ Pieper (noodrem). SCHEIDSREC­HTER: Michael Fabbri (Italië).

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTONEWS ?? Leider België houdt met 10 op 15 zijn EK-lot volledig in eigen handen.
FOTO PHOTONEWS Leider België houdt met 10 op 15 zijn EK-lot volledig in eigen handen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium