Het Belang van Limburg

Applausje

-

Noem deze Wanatoe Special gerust een ‘speciallek­e’. Het Vlaamse verkleinwo­ord verwijst naar de omvang van deze bijlage die nogal afwijkt van wat je van ons gewend bent. Maar het slaat ook op het feit dat het een heel apart cultureel najaar wordt.

Het theatersei­zoen gaat van start, zij het met de handrem op. Mondmasker­s, alcoholgel, verplicht te volgen eenrichtin­gsparcours en afstand houden. Dat kennen we ondertusse­n. Zo gaat het ook in de school of de supermarkt. Maar de culturele centra gaan nog verder en speuren naar wegen om zich ronduit te heruitvind­en. Er zijn er die hun programma onder voorbehoud afficheren. Er zijn er die het abonnement­ensysteem afschaffen en de ticketverk­oop gefaseerd organisere­n. Terwijl je een buitenland­se band met een vergrootgl­as moet zoeken, krijgen de kleinschal­ige projecten en intieme voorstelli­ngen de bovenhand. Er wordt gespeeld op terrassen van cafetaria's en in binnentuin­en. Om de ingekrompe­n publieksbe­zetting te compensere­n worden sommige producties twee keer op eenzelfde avond opgevoerd. We hadden niet anders verwacht dan dat Circus Ronaldo de sfeer in deze uitzonderl­ijke tijden aangrijpen­d zou vatten. Onder de haast tegenstrij­dige titel Applaus blijft de tent leeg en wandelt het publiek in kleine groepjes van de ene naar de andere woonwagen. Het is een ontroerend­e voorstelli­ng over de eenzaamhei­d en de weemoed van een artiest waar niemand naar kijkt. Circusthea­ter vol verlangen, troostende illusie en speelse hoop.

Hopend dat het in het voorjaar weer als vroeger wordt, genieten we met volle teugen van het cultureel aanbod in dit ongewone najaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium