Het Belang van Limburg

“Tom is een hele pure jongen die toevallig hard kan fietsen”

- Doorbraak op geleende fiets

In zijn jonge jaren is er niets dat doet vermoeden dat Tom Dumoulin ooit een succesvol profrenner zal worden. Er zit geen wielrenner in de familie en Dumoulin zelf heeft ook helemaal niets met fietsen. Hij gaat liever voetballen bij RKSV Leonidas-W. Bij de voetbalclu­b van stadswijk Wolder speelden ook Boudewijn Zenden en Pieter van den Hoogenband in hun jeugdjaren. Een begenadigd voetballer blijkt Dumoulin niet, al kan hij wel lang en hard lopen. Een korte passage in de atletiek en het ijshockey volgt, waarop Dumoulin voor het eerst echt kennis maakt met de fiets.

De interesse wordt gewekt door de Amstel Gold Race. De klimklassi­eker door Nederlands Limburg komt in die tijd nog aan in Sint-Pieter, de wijk waar Dumoulin woont. Ook Bennie Ceulen is van die wijk afkomstig. “Samen met zijn vader ging Tom elk jaar naar de aankomst kijken”, vertelt Ceulen, jarenlang Dumoulins persverant­woordelijk­e in het team van Iwan Spekenbrin­k (Argos-Shimano, later Sunweb). “De Amstel Gold Race ‘triggerde’ Tom om zelf ook te gaan fietsen.” Het is ex-profrenner Ad Wijnants die in die tijd vanop camping De Bosrand in Sint-Geertruid, een paar kilometer ten zuidoosten van Maastricht, fietstocht­en organiseer­t voor jongeren. Zeg maar een opstapje richting competitie­f wielrennen. Op een dag vervoegt Dumoulin zich uit nieuwsgier­igheid bij de groep. De lange tochten bevallen hem. In die mate dat hij zich op z’n vijftiende aansluit bij wielerclub De Bergklimme­rs in Stein. “Hij kon niet eens het stuur goed vasthouden, zo onervaren was hij. Maar hij trapte toen wel al aan een hele hoge cadans”, zo ooit optekenen.

liet

Wijnants

In het tenue van de Bergklimme­rs rijdt de jonge Dumoulin zijn eerste koersen. Aanvankeli­jk draaien die uit op teleurstel­lingen. Dumoulin wordt keer op keer gelost en dat zint hem niet. Hij begint meer te trainen en schuift langzaamaa­n op in de uitslagen. Het is nog niet van die orde dat hij zich op de radar van grote ontwikkeli­ngsploegen fietst. Dat gebeurt pas jaren later, als eerstejaar­s belofte. Op dat moment denkt hij in de verste verte niet aan een bestaan als profrenner. Zijn vader is het hoofd van de ivf-adeling in het academisch­e ziekenhuis van Maastricht en de jonge Tom wil graag in zijn voetsporen treden. Hij wordt echter niet uitgeloot voor de artsenople­iding en kiest dan maar voor de studie gezondheid­swetenscha­ppen, een studie die hij niet afmaakt. De doorbraak, of beter gezegd, het moment waarop hij voor het eerst zijn neus aan het internatio­nale venster steekt, komt er in 2010. Voor de Nations Cup in Portugal, een rittenkoer­s voor beloften, zit Dumoulin verrassend in de Nederlands­e selectie van beloftenco­ach Aart Vierhouten. En dat als renner van het bescheiden Parkhotel Valkenburg wielerteam. De ex-prof weet nog goed dat hij daarvoor bekritisee­rd werd. “Mensen begrepen niet dat ik ‘die clubrenner van Valkenburg’ meenam naar Portugal”, aldus Vierhouten. “Maar ik had een vermoeden dat Tom iets kon. Hij was me opgevallen in de zware kermiskoer­sen in de omgeving van Luik. Ik weet hoe zwaar het daar is. Winnen deed Tom niet, maar ik zag in de uitslagen wel dat hij altijd vooraan zat.”

Ook op de groepstrai­ningen met de nationale selectie maakt Dumoulin indruk op Vierhouten. “Er reden rennertjes van veel betere clubs mee die alle zeilen moesten bijzetten om Tom te kunnen volgen. Het gemak waarmee hij zijn intervals bergop afwerkte, het feit dat hij pas op z’n vijftiende was begonnen met fietsen en zijn late verjaardag deden me niet twijfelen: met Tom moesten we verder gaan.”

Vierhouten durft het dus aan om de nobele onbekende te selecteren, maar krijgt daar geen spijt van. Dumoulin rijdt in Portugal de eerste tijdrit van zijn leven en wint die meteen. Hij doet dat op een geleende fiets van een ploegmaat, want zelf heeft hij dan nog geen tijdritfie­ts. In de uitslag blijft hij thuisrijde­r en op dat moment vicewereld­kampioen tijdrijden Nelson Oliveira voor. Met dank aan de video’s die hij de avond voordien samen met een ploegmaat bekijkt. Filmpjes die uitleggen hoe je het best een aerodynami­sche fietsposit­ie aanneemt…

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO TOM DUMOULIN ?? Van in de tuin spelen met de hond, daar wordt Tom Dumoulin naar eigen zeggen gelukkig van.
FOTO TOM DUMOULIN Van in de tuin spelen met de hond, daar wordt Tom Dumoulin naar eigen zeggen gelukkig van.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium