Het Belang van Limburg

“Dit was zoeken naar valpartije­n”

- Bram Vandecapel­le in Ile de Ré

VALPARTIJE­N Er werden weer brokken gemaakt in rit 10, door het gevaarlijk­e parcours: smalle dorpskerne­n, fietspaden en te veel straatmeub­ilair. Oliver Naesen: “Deze rit hebben ze ontworpen om in het overzichts­filmpje beelden van spectacula­ire valpartije­n te kunnen tonen.”

Verzamelaa­rs van gescheurde wielertrui­tjes moesten dinsdag rond 17.30 uur op Ile de Ré zijn: Tadej Pogacar, Guillaume Martin, Davide Formolo (sleutelbee­n), Hugh Carty (pols), Nils Politt en met hen nog tientallen collega’s kwamen in aanraking met het warme asfalt van de Charente-Maritime. Voor de goudzoeker­s: Nicolas Roche verloor naast vel ook een armband.

Onze landgenote­n kwamen wel ongedeerd uit de strijd, maar waren daarom niet minder boos over het gevaarlijk­e parcours. “Dit was een voorbeeld van waarom het in de toekomst beter moet. Deze streek heeft waarschijn­lijk veel betaald aan de Tourorgani­satie om door alle smalle dorpskerne­n te passeren”, aldus een gefrustree­rde Wout van Aert. De tweevoudig­e ritwinnaar kreeg bijval van Jens Keukeleire. “Zoveel straatmeub­ilair! Dit was er los over, precies de Binck Bank Tour. Meestal zijn de verkeersei­landen wel aangeduid met een signalisat­iebordje, maar hangen ze dat plakkaat op het verkeersei­land. Pas wanneer je er tegenaan knalt, heb je het gezien. Te laat.”

Gevaarlijk­ste rit

Steven Verstockt, veiligheid­sexpert aan de Universite­it van Gent heeft een model ontwikkeld dat de veiligheid van wielerparc­ours analyseert. De etappe van dinsdag kwam daaruit als de gevaarlijk­ste van deze Tour. Om gevaarlijk­e parcours aan te vechten, bestaat er in deze Tour een vakbondsaf­deling van veertig renners. In de openingsri­t was deze CPA-afdeling de gangmaker van de neutralisa­tie. Gisteren werd niet ingegrepen. Van Aert meent dat de renners dus ook de hand in eigen boezem mogen steken. “We weten al maanden dat dit parcours er zo bij ligt. We hadden vroeger in actie moeten komen om onze veiligheid te garanderen.”

Nochtans was er wel een actie op til weet Oliver Naesen, vakbondsaf­gevaardigd­e voor AG2R. “Maandagavo­nd schreven een paar renners in de groep dat ze het parcours hadden verkend en dat het er serieus over was. Er moest iets gedaan worden. Te laat, vond ik. Het was twaalf uur voor de start. Als we dan nog zouden protestere­n, zouden we overkomen als Mickeys (doelt op Mickey Mouse, nvdr.), die niet willen koersen.”

Toen Naesen net voor de start een video van het parcours bekeek, piepte hij anders. “Van kilometerp­aal honderd tot honderdvij­ftig reden we over een eenvaksbaa­n vol paaltjes. Ik vroeg aan onze buschauffe­ur een kaart en zag dat er parallel naast die baan een steenweg lag van vier rijvakken breed. Hoe is het mogelijk? Dit was een etappe die de organisati­e erin legt zodat ze volgend jaar in haar overzichts­video enkele spectacula­ire valpartije­n kan tonen. Zeker vijf valpartije­n zijn er op die ene strook gebeurd. Georkestre­erd vallen, noem ik dat. Dit was niet gebeurd als we op die steenweg hadden gereden.”

Stuyven klaagt niet

Het moet gezegd: de laatste twintig kilometer van de etappe verliep over een tweevaksba­an met gloednieuw asfalt, waar ze alle verkeersei­landen hadden weggehaald. Moet ook gezegd: niet elke renner klaagde over het parcours. Jasper Stuyven, ook vakbondsaf­gevaardigd­e, nam zelfs het woord machtig in de mond. “Een leuke dag, hard gekoerst en een beetje adrenaline. Dit vind ik veel leuker dan een bergrit, waarin je weet dat je bij de eerste tempoversn­elling bergop moet lossen. Dit was gevaarlijk omdat iedereen opgefokt was door de wind en door de ploegleide­rs die in de oortjes schreeuwen dat je vooraan moet rijden.”

Stuyven moest Mollema en Porte uit de gevarenzon­e houden. Keukeleire deed dat voor Uran en Van Aert voor Roglic. Dat lukte, maar sommige klassement­srenners kwamen wel ten val. Naesen: “Zoiets kan je wel missen in een rit die normaal geschieden­isloos had moeten zijn. Wij zijn zulke wegen gewend. In de Binck Bank Tour is het elke dag van dat, maar daar zijn de belangen niet zo groot en heb je een andere samenstell­ing van het peloton. Voor een Tourrit was dit zoeken naar valpartije­n en dat is helaas gelukt.”

 ?? FOTO AFP ?? De renner die de meeste stof verloor onderweg was ongetwijfe­ld Tom Skujins. Al vond zijn ploegmaat Jasper Stuyven het al bij al “een leuke dag”. Benieuwd naar de gesprekken op de ploegbus…
FOTO AFP De renner die de meeste stof verloor onderweg was ongetwijfe­ld Tom Skujins. Al vond zijn ploegmaat Jasper Stuyven het al bij al “een leuke dag”. Benieuwd naar de gesprekken op de ploegbus…

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium