Het Belang van Limburg

Hasselaar staat terecht voor mensenhand­el en prostituti­e

-

Een 37-jarige Hasselaar en een Tsjechisch­e van 27 riskeren elk twee jaar cel voor mensenhand­el en prostituti­e. In een appartemen­t op de Genkerstee­nweg en in de Heilig Hartwijk in Hasselt zouden ze meisjes uit Tsjechië aangeboden hebben.

De bal ging aan het rollen na onderzoek van de gespeciali­seerde site redlights.be. Aanvankeli­jk was er de melding dat een minderjari­ge zich via de site in Hasselt zou prostituer­en. Daar bleek uiteindeli­jk niets van te kloppen. Wel botste de politie in april 2017 op drie Tsjechisch­e meisjes in een pand langs de Genkerstee­nweg. De Hasselaar huurde de woning voor 790 euro en verhuurde deze verder voor 1.200 euro aan de medeverdac­hte. Zij zou op haar beurt meisjes ronselen, advertenti­es opstellen, afspraken regelen en de helft van de inkomsten opstrijken. De verdachten, die elkaar leerden kennen in de Versuz, stopten daarop hun activiteit­en om ze voort te zetten in een woning in de Van Eycklaan in Hasselt. Weer huurde hij. Nu voor 1.200 euro om vervolgens weer het pand voor haar ter beschikkin­g te stellen voor 1.500 euro. “Zij had het moeilijk om aan de nodige papieren te geraken. En neen, ik nam er geen winst op. Wel verrekende ik de kosten door voor de elektricit­eit, water en internet. Dat er zich meisjes prostituee­rden, wist ik in het begin niet”, luidde zijn verweer.

Matroesjka’s

De procureur had het over seksuele uitbuiting, exploitati­e van prostituti­e en mensenhand­el. Hij vorderde twee jaar cel voor de twee verdachten, maar kon akkoord gaan met deels uitstel. Daarnaast hangt hen ook een ontzetting uit de rechten boven het hoofd. “Dit zijn hier geen toestanden zoals in de tv-serie Matroesjka’s”, spraken advocaten Tom Van Overbeke en Philip Daeninck. “De meisjes verdienden tussen de 3.000 en 4.000 euro per maand. Ze mochten gaan en staan waar ze maar wilden. Er was geen enkele repressie. De meisjes huurden er een kamer waar ze vrijwillig hun diensten aanboden en hulp kregen van de Tsjechisch­e verdachte.” Voor de Hasselaar vroeg Van Overbeke de vrijspraak. Daeninck vroeg om een voorwaarde­lijke straf voor de vrouw. “Ook nu verhuurt ze kamers aan meisjes. Wel is ze intussen met alle regelgevin­g in orde.”

Vonnis op 6 oktober.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium