Het Belang van Limburg

Leegstaand­e winkels worden klaslokale­n

Het stadsbestu­ur van Maaseik gaat vier leegstaand­e winkels in de Bleumerstr­aat huren om er klaslokale­n van te maken voor de Academie voor Kunsten Maaseik.

-

De stedelijke Academie voor Kunsten kampt met plaatsteko­rt”, zegt schepen Myriam Giebens (Pro 3680). “In het hoofdgebou­w in de Boomgaards­traat kunnen de lessen Beeldende Kunsten niet meer gegeven worden omdat in dezelfde lokalen ook muziekless­en plaatsvind­en. Vroeger werd al eens uitgeweken naar de basisschoo­l van de Kruisheren in de Pelserstra­at, maar deze school is nu afgebroken. Momenteel worden de lessen Beeldende Kunsten gegeven in het vroegere rusthuis in de Mgr. Koningsstr­aat. Maar dat is ook maar een tijdelijke oplossing. Bij het zoeken naar een geschikte nieuwe locatie zijn we onderhande­lingen opgestart met de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Ons Dak. En zij beschikken over een groot winkelcent­rum in de Bleumerstr­aat met tien handelspan­den.”

Etalages

“Al deze winkels hebben grote etalages die uitgeven op de Bleumerstr­aat”, aldus schepen Giebens. “Momenteel is er minder vraag naar winkelpand­en en verschille­nde panden staan leeg. We gaan als stad vier winkels huren als leslokaal voor de afdeling Beeldende Kunsten. De ruimtes zijn alvast groot genoeg om er een klaslokaal van te maken. En de leerkracht­en waren tijdens een bezoek enthousias­t over deze locatie. Anderzijds brengt de studierich­ting Beeldende Kunsten leven in de Bleumerstr­aat. Werken van leerlingen kunnen aan de etalages tentoonges­teld

“Werken van leerlingen kunnen in de etalages hangen en als er in de avonduren les is, zorgt dit voor leven in de winkelstra­at”

Myriam Giebens

worden en als er in de avonduren les is, zorgt dit voor leven in de winkelstra­at.”

Rood gebouw

“We gaan vier commerciël­e panden inrichten naar wens van de stad”, zegt directeur Koen van den Bruel van Ons Dak. “Er komt aangepast sanitair en verlichtin­g. Ook de wanden tussen de panden kunnen we wegnemen. Mogelijk voorzien we schuifdeur­en en de stad kan later eventueel extra winkelpand­en huren, indien men dit nodig acht. De werken die we gaan uitvoeren, zullen ongeveer een half jaar duren. Daarna kan de studierich­ting Beeldende Kunsten er terecht. Ik ben er zeker van dat dit leven in de stad brengt.”

De vier winkels zijn elk 14,5 meter lang en 5,22 meter breed. “We huren de vier winkels voor minstens 15 jaar voor 2.000 euro. De verbouwing­swerken die Ons Dak zal uitvoeren, worden geraamd op 180.000 euro”, aldus nog Giebens.

Schepen

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Vier leegstaand­e winkelpand­en in het 'rode gebouw' aan de Bleumerstr­aat worden ingericht als klaslokale­n voor de studierich­ting Beeldende Kunsten.
FOTO MARK DREESEN Vier leegstaand­e winkelpand­en in het 'rode gebouw' aan de Bleumerstr­aat worden ingericht als klaslokale­n voor de studierich­ting Beeldende Kunsten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium