Het Belang van Limburg

Luidt Apple het einde van het toetsenbor­d in?

Aan het experiment­eren zijn met een soort touchscree­n in plaats van een klassiek toetsenbor­d.

- Sofie Geusens

TECHNOLOGI­E

VERENIGDE STATEN

Gedaan met het fysieke toetsenbor­d, moeten ze bij Apple gedacht hebben. Uit een nieuwe patentaanv­raag voor de MacBook blijkt dat die laptops in de toekomst misschien geen toetsenbor­d meer zullen hebben. Apple zou overschake­len naar een soort touchscree­n. Dat tweede ‘scherm’ zou je dan ook kunnen gebruiken om te tekenen, te gamen of video’s te editen.

Al is het niet helemaal zeker of die nieuwe versie van de MacBook er sowieso komt. Apple zelf heeft nog niks aangekondi­gd. “Patenten worden vaak genomen net omwille van het patent. Dan kunnen de anderen er niks mee doen”, zegt technologi­esocioloog Ben Caudron (Erasmushog­eschool Brussel). “Maar Apple durft wel tegen de haren in te strijken, en ze gaan vaak ver in hun technologi­sche vooruitgan­g. Het zou me dus niet verbazen als een deel van de MacBooks in de toekomst uitgerust zou zijn met die technologi­e.” Caudron wijst er ook op dat de vorige generatie MacBooks al uitgerust was met een touch bar. “Dat was een soort touchscher­mpje dat je volledig kon personalis­eren. Dat kan je met een fysiek toetsenbor­d natuurlijk niet. Denk bijvoorbee­ld ook aan de Blackberry. Ooit het lievelings­mobieltje van velen, maar dat toetsenbor­d was zo goed als onbruikbaa­r. Dat is een van de redenen waarom de iPhone zo snel geadopteer­d werd.”

De toekomst van het toetsenbor­d ziet er volgens Caudron sowieso niet goed uit. “Eigenlijk is dat een artefact uit het verleden. Het gaat nu al langer mee dan gedacht. In de toekomst zal er waarschijn­lijk een opvolger komen die zich aanpast aan ons, terwijl dat vroeger omgekeerd was. En waarom zouden we überhaupt nog op knoppen duwen? Denk maar aan spraakbest­uring, bijvoorbee­ld.”

Koppig

Het is niet de eerste keer dat Apple zo iets fundamente­els wil afschaffen. Enkele jaren geleden kwam er heel wat commentaar toen er geen aansluitin­g voor een koptelefoo­n meer was bij de nieuwe iPhone 7. Wie toch naar muziek wou luisteren, moest maar een tussenstuk kopen. “Wil je dat niet? Pech dan”, aldus nog Caudron. “Apple is koppig op dat vlak. Ze nemen een beslissing en gaan daar mee voort. Na een tijd zie je dat het de standaard wordt.” En zo lijkt het lot van het toetsenbor­d bezegeld.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Uit een nieuwe patentaanv­raag voor de MacBook blijkt dat ze bij Apple aan het experiment­eren zijn met een soort touchscree­n in plaats van een klassiek toetsenbor­d.
FOTO SHUTTERSTO­CK Uit een nieuwe patentaanv­raag voor de MacBook blijkt dat ze bij Apple aan het experiment­eren zijn met een soort touchscree­n in plaats van een klassiek toetsenbor­d.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium