Het Belang van Limburg

Vanaf volgende week tapt het weer opnieuw uit een (hoog)zomers vaatje met maxima rond dertig graden.

- Ruben Steegen

NAZOMER HASSELT

Hoewel het de voorbije dagen in principe prima septemberw­eer was, voelt het na de lange hittegolf van augustus voor heel wat mensen aan alsof de herfst al in het land is. “Maar daar komt na dit weekend veranderin­g in”, verzekert weerman Ruben Weytjens. Een krachtig hogedrukge­bied boven Oost-Europa stuurt vanaf dan immers warme lucht van Afrikaanse oorsprong richting onze contreien. Zondag krijgen we een voorproefj­e met zo’n 25 graden, maar vanaf maandag zijn we vertrokken voor een heuse doorstart van de zomer.

“Geen nazomer”

“Voor maandag, dinsdag en woensdag toveren de weermodell­en in onze provincie maxima van 30 graden en meer uit hun hoed”, zegt Weytjens, die er meteen aan toevoegt dat er nog onzekerhei­d bestaat over de die maximumtem­peraturen. “Dat de zomer opnieuw aan zet komt, staat vast. Maar het is perfect mogelijk dat de modellen de komende dagen voor een iets gematigder scenario kiezen en we bij 25 graden blijven hangen. Nog altijd uitstekend zomerweer natuurlijk. Bovendien gaat ook de zon uitbundig schijnen en blijft het droog. Wie nog een plastic zwembadje in de tuin heeft staan, wacht dus best nog even met de stop er uit te trekken. Zwoele tropennach­ten zoals in augustus krijgen we gelukkig niet meer. Half september koelt het onder heldere hemel ‘s nachts flink af.”

De term nazomer wil Weytjens midden september nog niet in de mond nemen. “De astronomis­che zomer loopt immers nog tot 22 september. Bovendien kan je maxima boven 25 graden bezwaarlij­k nazomers noemen.”

Hittegolf?

Hoe lang de hitte in onze regio blijft hangen, is onduidelij­k. “Alles

hangt af van hoe honkvast het hogedrukge­bied zal blijken. Het Europese model laat het ook het tweede deel van de week volop verder zomeren, terwijl het Amerikaans­e een snelle terugval berekent. Maar op zo’n lange termijn worden voorspelli­ngen erg onbetrouwb­aar.”

Tropische maxima van 30 graden en meer blijven in september zeer uitzonderl­ijk. “Dat is al van 2016 geleden. Toen hadden we in september zelfs een lokale hittegolf.” Ook nu is de kans op een Limburgse hittegolf niet uitgeslote­n. Daarvoor moet het minstens vijf opeenvolge­nde dagen minstens 25 graden worden, waarvan drie dagen 30 graden. “Op basis van de huidige weerkaarte­n is een hittegolf volgende week perfect mogelijk, maar dat is op deze termijn onmogelijk met zekerheid te voorspelle­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium