Het Belang van Limburg

“Onbetaalba­ar erfpachtsy­steem zet bewoners in de kou”

De stad Diest wil met erfpachtov­ereenkomst­en de huisjes op het Begijnhof renoveren, maar de huidige huurders vrezen dat het een manier is om hen te doen verhuizen.

- Mark van Luyk en Luc Weyens

BEGIJNHOF DIEST

Volgens schepen Bart Stals (DDDS) is er 8,6 miljoen euro nodig om zestig woningen te renoveren. Het Begijnhof staat op de werelderfg­oedlijst. De huisjes zijn eigendom van het OCMW, onderdeel van de stad Diest. “Een aantal huizen beantwoord­en niet meer aan de huidige normen, maar de stad heeft geen geld om de noodzakeli­jke renovaties uit te voeren. Het historisch patrimoniu­m is een financiële last voor de stad. We willen het Begijnhof daarom in stand houden met privékapit­aal.”

“Op 16 september voert een extern bureau een inspectie of de woningen nog aan de huidige kwaliteits­eisen voldoen. Is dat niet het geval dan wordt het huurcontra­ct opgezegd volgens de wettelijke bepalingen. De eerste huurders zullen tegen 2022 hun panden moeten verlaten. Wij laten hen niet in de kou staan. Ze krijgen begeleidin­g van het Woonloket van IGO Leuven of van het Woonanker van CAW.” Voor de restaurati­e rekent de stad op privékapit­aal. “Niet alleen projectont­wikkelaars komen in aanmerking, ook privéperso­nen kunnen investeren. De huidige huurders krijgen eerst de kans om een erfpachtov­ereenkomst af te sluiten.”

Bij zo’n overeenkom­st blijft het OCMW eigenaar van de panden, maar betalen de eigenaars de renovatiek­osten. Ze betalen ook een eenmalige instapverg­oeding en een jaarlijkse erfpachtca­non. “Zo’n erfpacht loopt over 33 jaar, maar kan tweemaal worden verlengd. Erfpachter­s kunnen voor renovatiew­erken ook een beroep doen op een toelage van 40 procent van de Vlaamse overheid voor de instandhou­ding van cultureel erfgoed.”

Huurprijs

Theo Lenaerts (66), afkomstig van Sint-truiden, woont al 26 jaar aan het Begijnhof. “Toen ik hier kwam wonen, was er niets: geen fatsoenlij­ke elektricit­eit, waterleidi­ng, verwarming, dakisolati­e,… Veel bewoners hebben deze huisjes zelf gerestaure­erd omdat hen mondeling was toegezegd dat ze hier heel hun leven konden blijven wonen. In ruil kregen ze een goedkope renovatieh­uurprijs. Nu wil de stad van alle vormen van verhuur af en dwingen ze ons tot een erfpachtre­geling, maar ik heb al veel geld in dat huis geïnvestee­rd. Moet ik nu nog eens betalen? Bovendien is de toelage van de overheid in korte tijd verlaagd van 80 naar 40 procent. Wat als dat straks nul wordt?“

Volgens schepen Stals hebben al 18 van de 27 bewoners met een renovatieh­uurcontrac­t gekozen voor de erfpachtre­geling. “Er wordt geen erfpacht opgedronge­n. Als het huurcontra­ct in orde is en de woning veilig dan kunnen de bewoners uitdovend blijven aan de huidige omstandigh­eden. We hopen zelfs alle bewoners terug te kunnen huisvesten in het Begijnhof, maar daarvoor moeten we het veiligheid­sonderzoek afwachten.”

“Veel mensen die hier wonen, kunnen dit niet betalen”, vindt Theo Lenaerts. “Dat betekent dus dat ze zullen moeten vertrekken. We hebben het over mensen die hier veertig jaar wonen of hier geboren zijn. We hopen op een compromis.“

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Theo Lenaerts (links) samen met zijn medebewone­r aan hun huisje in het Begijnhof.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Theo Lenaerts (links) samen met zijn medebewone­r aan hun huisje in het Begijnhof.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Het huisje werd helemaal gerenoveer­d door de huurders in ruil voor een goedkope renovatieh­uurprijs.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Het huisje werd helemaal gerenoveer­d door de huurders in ruil voor een goedkope renovatieh­uurprijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium