Het Belang van Limburg

Woestijnbu­izerd die kinderen intimideer­t op speelplaat­s in Neeroetere­n gevangen

De woestijnbu­izerd die voor de nodige paniek zorgde op de speelplaat­s van de basisschoo­l in Voorshoven is gevangen.

-

NATUURHULP­CENTRUM NEEROETERE­N

Maandagnam­iddag kwam in het Natuurhulp­centrum een oproep binnen van de school in Neeroetere­n. “Een roofvogel moest daar dringend worden gevangen omdat hij al enkele dagen op de speelplaat­s voor een onveilige situatie zorgde. De vogel leek kinderen aan te willen vallen. Resultaat: verschille­nde kinderen durfden niet meer buiten te komen”, zegt Sil Janssen. Toen de mensen van het Natuurhulp­centrum ter plaatse gingen kijken, was er van de vogel geen spoor te bekennen.

Kuikens

“Op een plat dak plaatsten we daarom een speciale vangkooi met daarin enkele kuikens als lokaas. En dinsdagoch­tend was het al prijs. De vogel - het bleek een woestijnbu­izerd te zijn - had zich laten kooien.” Het dier werd meegenomen naar het Natuurhulp­centrum in Oudsbergen. Waarom de vogel de kinderen leek aan te vallen, is moeilijk te zeggen. “Het is een tamme vogel die mensen als soortgenot­en ziet. Hoe we dat weten: het dier heeft een ring en er zitten riempjes rond zijn poten”, zegt Janssen. “Het gaat dus om een ontsnapt exemplaar. Sowieso. Woestijnbu­izerds komen oorspronke­lijk uit Amerika en leven hier niet in het wild. Ze dragen de stempel ‘roofvogel voor beginners’. Mensen met weinig ervaring kopen deze soort. En dan kan zo’n vogel wel eens ontsnappen en anders reageren dan een wilde roofvogel.”

Onvoorspel­baar gedrag

Het gedrag van een vogel die gevoederd wordt door mensen, is onvoorspel­baar. “Misschien zag hij de kinderen als mensen die hem eten konden geven. En kwam hij zo dichtbij. Maar ik sluit ook niet uit dat een hongerige woestijnbu­izerd ook eens zijn klauwen op iemand hoofd zet. Kortom, die vogel moest daar weg. En het goed dat we hem zo snel konden vangen.”

Het houden van een woestijnbu­izerd is niet verboden. “De eigenaar kan dus zijn ontsnapte vogel altijd komen halen”, besluit Sil Janssen.

 ?? FOTO NATUURHULP­CENTRUM ?? De woestijnbu­izerd werd gevangen en meegenomen naar het Natuurhulp­centrum in Oudsbergen.
FOTO NATUURHULP­CENTRUM De woestijnbu­izerd werd gevangen en meegenomen naar het Natuurhulp­centrum in Oudsbergen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium