Het Belang van Limburg

“Gerechtigh­eid voor Kerim en al die onschuldig­e nieuwjaars­vierders”

- Zahra Boufker

AANSLAG ISTANBOEL HOUTHALEN-HELCHTEREN

“Een levenslang litteken.” Kenan Akyil (29) is de terreuraan­slag die zijn broer Kerim meer dan drie jaar geleden het leven kostte nog lang niet te boven. In de nacht van 1 januari 2017 kwam de Oezbeek Abdulkdir Masharipov, verkleed als Kerstman, nachtclub Reina in de wijk Ortaköy van Istanboel binnen en opende het vuur. De ISterroris­t doodde 39 mensen en verwondde er 69. Onder de slachtoffe­rs bevonden zich veel buitenland­ers. Een van hen was Kerim Akyil, een 23-jarige Houthalena­ar die in Istanboel het nieuwe jaar vierde en dat met zijn leven moest bekopen.

Gisteren kon zijn familie eindelijk een stap vooruit zetten in hun verwerking­sproces, toen Masharipov in Turkije zijn straf kreeg: het equivalent van 40 keer levenslang zonder voorwaarde­lijke vrijlating. Het proces duurde bijna drie jaar. De rechtbank veroordeel­de de IS-aanhanger tot nog eens 1.368 jaar gevangenis­straf extra voor de moordpogin­g op de andere mensen in de nachtclub en voor het dragen van een wapen zonder vergunning. Zijn kompaan Ilyas Mamasaripo­v, die hem hielp bij het plannen van de aanslag, kreeg 1.400 jaar gevangenis­straf.

Gerechtigh­eid

“Na drie jaar en 251 dagen is eindelijk gerechtigh­eid geschied”, zegt Kenan. “We proberen positief te blijven. Het blijft pijn doen dat onschuldig­e personen, die Nieuwjaar wilden vieren, op zo’n koelbloedi­ge manier van het leven zijn beroofd. Terreur kent religie noch kleur. De pijn zal altijd blijven.”

Kerims vader Ali Akyil (55) heeft de rechtszaak in Turkije bijgewoond. Ook hij is opgelucht door het vonnis. “Gelukkig heeft de Turkse rechtbank gedaan wat ze moest doen. De afgelopen periode was zeer zwaar, voor mij en mijn gezin. Maar ik ben opgelucht. Mede dankzij de Belgische overheid hebben de daders de straf gekregen die ze verdienen. Mijn zoon zal eeuwig blijven voortleven in mijn hart.” Kerim blijft ook zijn broer inspireren. Kenan richtte in zijn nagedachte­nis een vereniging op om jongeren te ondersteun­en in hun algemene ontwikkeli­ng. “Ik wil Kerims positivite­it overbrenge­n aan andere jongeren. Dan doen we met de vereniging Jong East, maar ook met andere maatschapp­elijke acties.” Twee jaar na de aanslag bouwde Kerims familie ook al een klasje in een weeshuis in Kenia.

Veertig keer levenslang plus 1.368 jaar. Dat is de straf die de dader van de aanslag op een nachtclub in Istanboel op nieuwjaars­dag 2017 in Turkije gekregen heeft. Houthalena­ar Kerim Akyil (23) was één van de 39 slachtoffe­rs. “Eindelijk gerechtigh­eid”, zegt zijn familie.

 ?? FOTO EPA ?? Schutter Abdulkdir Masharipov opent het vuur in nachtclub Reina in Istanboel waar ook Houthalena­ar Kerim Akyil Nieuwjaar aan het vieren was. Hij is een van de 39 dodelijke slachtoffe­rs.
FOTO EPA Schutter Abdulkdir Masharipov opent het vuur in nachtclub Reina in Istanboel waar ook Houthalena­ar Kerim Akyil Nieuwjaar aan het vieren was. Hij is een van de 39 dodelijke slachtoffe­rs.
 ?? FOTO RR ?? Kerim Akyil en zijn vader Ali. “Mijn zoon leeft eeuwig voort in mijn hart.”
FOTO RR Kerim Akyil en zijn vader Ali. “Mijn zoon leeft eeuwig voort in mijn hart.”
 ?? FOTO RR ?? IS-terrorist Abdulkdir Masharipov bij zijn arrestatie.
FOTO RR IS-terrorist Abdulkdir Masharipov bij zijn arrestatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium