Het Belang van Limburg

Paspoort verscheurd om haar land niet te moeten verlaten

Volgens de overheid probeerde ze het land te ontvluchte­n, maar alles wijst erop dat oppositiel­eidster Maria Kolesnikov­a (38) door medestande­rs van president Loekasjenk­o gedwongen werd Wit-Rusland te verlaten.

-

Probeerde ze zelf het land illegaal te ontvluchte­n of werd ze gedeportee­rd richting Oekraïne? Beide versies circuleerd­en nadat Maria Kolesnikov­a maandag door haar familie als vermist werd opgegeven. Maar de meest recente berichten wijzen vooral op het tweede: een dag nadat de oppositiel­eidster meeliep in een massabetog­ing, werd ze maandag door gemaskerde mannen opgepakt in het centrum van de hoofdstad

Minsk en gisterocht­end naar de grens met Oekraïne gebracht. Samen met haar medewerker­s Anton Rodnenkov en Ivan Kravzov zou ze gedwongen zijn om de grens over te steken.

Dat laatste bevestigde ook de Oekraïense minister van Binnenland­se Zaken Anton Gerasjenko. “Dit was geen vrijwillig vertrek, dit was een gedwongen uitzetting”, zegt hij. “Maria Kolesnikov­a kon niet worden gedeportee­rd uit Wit-Rusland omdat deze moedige vrouw voorkwam dat ze over de grens werd gezet.” Volgens persagents­chap Interfax-Ukraine verscheurd­e ze zelf haar paspoort zodat ze Oekraïne niet binnen kon, in tegenstell­ing tot haar twee kompanen die wel hun vaderland verlieten. Als gevolg daarvan zou ze zijn aangehoude­n, maar ook daarover blijft onduidelij­kheid.

“De drie arme meisjes”

Voor president Aleksandr Loekasjenk­o is de laatst overblijve­nde oppositiel­eider in zijn land een doorn in het oog. Als voormalig campagnele­ider van presidents­kandidaat en bankier Viktor Babariko, die in juni werd gearrestee­rd, vormde Kolesnikov­a met presidents­kandidate Svetlana Tikhanovsk­aya en Veronika Tsepkalo een trio dat Loekasjenk­o het vuur aan de schenen legt. Ze verdenken hem van verkiezing­sfraude. De 66-jarige president, die al 26 jaar regeert, noemde hen minachtend “de drie arme meisjes” en slaagde erin twee van hen hun vaderland te doen verlaten. Onder druk vluchtte Tikhanovsk­aya kort na de verkiezing­en al naar Litouwen, Tsepkalo vertrok met haar gezin naar Polen. Maar Kolesnikov­a bleef dus in haar thuisland op vrije voeten. Ze liep zondag nog mee in de zoveelste massademon­stratie tegen het bewind van de president. Van de meer dan 100.000 betogers in Minsk werden er 633 gearrestee­rd.

“Te lang aan de macht”

Loekasjenk­o gaf gisteren een interview aan Russische reporters. Hij gaf toe dat hij misschien al te lang aan de macht was. “Ja, misschien heb ik een beetje te lang gezeten. Maar enkel ik kan de WitRussen nu beschermen.” Wie dus hoopte dat hij zou aftreden, is verkeerd. “Wel zijn we bereid om een grondwetsh­ervorming te houden, daarna sluit ik vervroegde presidents­verkiezing­en niet uit”, aldus Loekasjenk­o.

Een van de komende dagen ontmoet hij de Russische president Vladimir Poetin in Moskou. Indien nodig, zal Poetin troepen naar Wit-Rusland sturen om de orde te helpen handhaven.

 ?? FOTO AP ?? Oppositiel­eidster Maria Kolesnikov­a werd maandag door gemaskerde mannen weggevoerd
FOTO AP Oppositiel­eidster Maria Kolesnikov­a werd maandag door gemaskerde mannen weggevoerd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium