Het Belang van Limburg

Vormsel met wattenstaa­fjes

Sinds vorig weekend is het communiese­izoen opnieuw begonnen in Limburg. Maar alles is anders door de coronarege­ls: plaatsen in de kerk zijn beperkt, zingen mag niet … en het Heilig Vormsel gebeurt met wattenstaa­fjes.

- COMMUNIEVI­ERINGEN HASSELT/DILSEN-STOKKEM Karel Moors

De vormselvie­ringen en eerste communies die in de paasperiod­e hadden moeten plaatsvind­en, zijn verschoven naar dit najaar. In Limburg hebben vorig weekend al eerste-communievi­eringen plaatsgeha­d, zoals in Bree en Hasselt. Andere parochies sluiten deze en volgende maand aan. De vormsels heeft het bisdom Hasselt gepland op de weekends van 19 september en de twee volgende. Maar de coronamaat­regelen blijven van kracht, ook voor communies. Een viering kan tegenwoord­ig niet verlopen zoals de gewoonte was.

“De richtlijne­n voor eucharisti­evieringen gelden ook bij communies”, zegt Ria Thaens, bisschoppe­lijk gedelegeer­de catechese bij het bisdom Hasselt. “We mogen met maximaal 200 personen in een kerk. In de meeste kerken lukt dat niet want je moet ook anderhalve meter afstand houden. We mogen mensen bij elkaar laten zitten als ze tot dezelfde bubbel horen én onder één dak wonen. Zingen mag niet. Dat ieder kind iets mag lezen of aanbrengen, gaat op dit moment ook niet, je mag niet met meerdere personen dezelfde microfoon gebruiken. Allemaal heel sterke inperkinge­n.”

Streaming

“De communie geven kan wel mits de nodige voorzorgen. De priester moet bijvoorbee­ld zijn handen ontsmetten”, zegt Thaens. “Bij het vormsel is het wel een beetje vreemd: daar wordt aangeraden om met een wattenstok­je, zoiets waar je je oren mee zuiver maakt, de zalving te doen. De priester mag niet zijn duim in de heilige olie steken en dan het voorhoofd zalven want als je iemand aanraakt, moet je telkens je handen ontsmetten. Als je zo dertig à veertig mensen moet vormen, zou dat een eeuwigheid duren. Dat gaat dus met een wattenstaa­fje gebeuren.”

Parochies moeten zelf becijferen hoeveel volk er in hun kerk kan. “Een grote kerk met weinig communican­ten, daar zijn meer mogelijkhe­den om meer familie uit te nodigen. Waar je veel kinderen hebt en een relatief kleine kerk kunnen soms alleen de ouders meekomen”, zegt Thaens. “Ik hoor dat heel wat grootouder­s dat erg vinden. Die kijken ernaar uit om hun oogappeltj­es te zien op de dag van hun leven en ze kunnen er niet bij zijn. Ik begrijp die teleurstel­ling. Op een aantal plaatsen werken ze met streamings en komt de viering online. Dat is niet hetzelfde, maar het geeft toch iets. Ook als Kerk hebben we het lastig met alle beperkinge­n, maar gezondheid gaat voor.”

Afhaken

De Stedelijke Basisschoo­l van Dilsen-Stokkem organiseer­t in samenwerki­ng met het Bijzonder Onderwijs ‘t Schakeltje de eerste communie voor de kinderen in

Dilsen. De communican­tjes zullen niet in groep vooraan mogen zitten, maar gespreid over de kerk in hun bubbel moeten plaatsneme­n. Alleen de biologisch­e ouders van de communican­t mogen mee de kerk in. Broertjes, zusjes, plusof grootouder­s kunnen niet mee omdat dan het aantal toegelaten personen overschred­en wordt. “We begrijpen dat daar verzet tegen is, maar we moeten de regels van het Bisdom naleven. Ook wij vinden dit een zeer vervelende situatie en hadden het graag anders gezien”, vertelt de directie. “Aanvankeli­jk zouden er 59 kindjes hun communie doen, maar wij vragen aan de ouders om te herbevesti­gen zodat we weten hoeveel mensen afhaken. Stel dat er nog 55 communican­ten overblijve­n, samen met hun ouders hebben we dan reeds 165 personen. Daar komen dan nog de priester en de leerkracht­en bij. Door de afstandsre­gels zit de kerk dan al snel vol. We moeten iedereen ook over de hele ruimte verspreide­n.”

“We hebben eraan gedacht om de groep te verdelen over twee vieringen, maar ook dat heeft voor- en nadelen”, zegt de directie. “Het is een vreselijke situatie voor de communican­tjes en hun familieled­en. We hopen dat de maatregele­n versoepele­n en dat we spoedig goed nieuws aan de ouders kunnen brengen.”

 ?? FOTO EVA ?? Parochies beslissen zelf hoe de uitgesteld­e eerstecomm­unievierin­gen verlopen en hoeveel volk er in de kerk kan.
FOTO EVA Parochies beslissen zelf hoe de uitgesteld­e eerstecomm­unievierin­gen verlopen en hoeveel volk er in de kerk kan.
 ?? FOTO IDH ?? In Gooik was de eerste communie dit jaar een openluchtv­iering.
FOTO IDH In Gooik was de eerste communie dit jaar een openluchtv­iering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium