Het Belang van Limburg

Brussels Airlines en Ryanair krijgen meeste klachten van reizigers binnen

- Gunter Willekens

REIZEN

HASSELT Het aantal klachten over terugbetal­ingen en annulaties van reizen en over vouchers die reizigers in ruil krijgen, is tijdens de coronacris­is geëxplodee­rd. Ryanair, Brussels Airways en TUI zijn goed voor twee derde van de klachten.

Omdat er bij de klantendie­nsten van reisagents­chappen en vliegtuigm­aatschappi­jen vaak geen doorkomen aan is, kloppen tal van reizigers nu steeds vaker met hun probleem aan bij consumente­norganisat­ies. Daardoor worden ook die organisati­es overstelpt met - vaak dezelfde vragen en klachten, genre ‘Waarom laat de terugbetal­ing zo lang op zich wachten?’ of ‘Wat als ik geen voucher wil?’

Test Aankoop zette een formulier online om de klachten te stroomlijn­en. “Dankzij die Travelform kunnen we klachten bundelen en sneller oplossinge­n zoeken”, zegt woordvoerd­er Simon November. “Twee maanden later hebben we al 3.300 klachten. Welgeteld 1.957 klachten gaan over Ryanair en Brussels Airlines. Zij zijn inmiddels, door onze druk, begonnen met terugbetal­ingen. Ryanair heeft dan ook geld genoeg, en Brussels Airlines heeft 290 miljoen euro staatssteu­n gekregen.”

Achterstan­d

Brussels Airlines moest 83 procent van zijn vluchten schrappen, in totaal 36.000. De maatschapp­ij ontving in een drietal maanden meer dan een miljoen klachten en voor 122 miljoen euro aan terugbetal­ingsaanvra­gen. Nu wachten zeven op de tien klanten nog op een refund. Brussels Airlines wil de achterstan­d in de terugbetal­ingen tegen oktober hebben weggewerkt.

TUI is goed voor 402 dossiers bij Test Aankoop “Daarvan zijn er inmiddels 350 afgehandel­d. Het ging vooral om reiziger die niet akkoord gingen met de coronavouc­her die we in het begin van de crisis uitreikten. Sedert juni staat er een applicatie op onze site om een terugbetal­ing te vragen”, aldus woordvoerd­er Piet Demeyere. “Test Aankoop klaagt over een gebrek aan medewerkin­g van onze kant. Maar wij vragen alleen dat het de relevante klachten aanlevert, en niet in bulk. Het is nu niet het moment om klachten twee keer te behandelen.” Opmerkelij­k is dat de grootste spelers vaak de flinkste terugbetal­ers zijn. “KLM en Air France hebben 11 miljard euro gekregen van de Nederlands en Franse overheid. Dat maakt het wat makkelijke­r werken natuurlijk”, verklaart Simon November. “We zijn er ons van bewust dat het voor de kleinere reisorgani­satoren van pakketreiz­en veel moeilijker is. Zij moeten hun reizigers terugbetal­en terwijl ze zelf nog wachten op het geld van de luchtvaart­maatschapp­ijen. De toekomst oogt somber, voor tal van reisorgani­satoren.”

 ?? FOTO BELGA ?? Brussels Airlines kreeg na Ryanair de meeste klachten binnen over terugbetal­ingen aan reizigers. Tegen oktober wil de maatschapp­ij de achterstan­d hebben weggewerkt.
FOTO BELGA Brussels Airlines kreeg na Ryanair de meeste klachten binnen over terugbetal­ingen aan reizigers. Tegen oktober wil de maatschapp­ij de achterstan­d hebben weggewerkt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium