Het Belang van Limburg

Niet zo onschuldig­e online challenges

- Koen Snoekx

CHILDFOCUS

HASSELT

De moeder aller uitdaginge­n op het internet is zonder meer de Ice Bucket Challenge, die in 2014 wereldwijd een hype werd. Deelnemers aan de Ice Bucket Challenge moesten een emmer ijswater over hun hoofd kappen en hiervan een filmpje op het internet plaatsen. Wie de uitdaging weigerde, werd vriendelij­k gevraagd geld te doneren aan de ALS-liga. “De Ice Bucket Challenge was ludiek, maar jammer genoeg houden ook heel wat online uitdaginge­n gevaren in”, zegt Niels Van Paemel van Child Focus. Omdat de problemati­ek actueel blijft, heeft Child Focus bij de start van het nieuwe schooljaar een educatief programma in elkaar gestoken waarmee scholen hun leerlingen kunnen wijzen op de valkuilen van online challenges. Child Focus mikt hierbij onder meer op de leeftijdsg­roep van kinderen van 9 tot 12 jaar. “Uit de Apestaartj­aren, een tweejaarli­jks onderzoek van onder meer de UGent, blijkt dat jongeren in 2020 gemiddeld al op hun 9 jaar een smartphone krijgen, in 2018 was dat nog 12 jaar. Maar kinderen onder de twaalf jaar krijgen nog geen mediawijsh­eid op school. Ze kennen de gevaren van het internet nog niet. Met ons nieuw educatief programma willen we de scholen hiervoor nu dus een leidraad geven.”

TikTok

Kinderen tussen 9 en 12 jaar zijn volop actief op TikTok. ”Heel populair zijn bijvoorbee­ld de Wap Dance Challenges, waarbij kinderen worden uitgedaagd om heel sensuele dansjes te doen”, zegt Niels Van Paemel. “Er is niks mis met kinderen te laten dansen, maar het wordt wel gevaarlijk als kinderen geseksuali­seerd worden.” Volgens Van Paemel is het belangrijk dat kinderen op hun hoede zijn. “Hun dansjes kunnen bepaalde reacties uitlokken die niet gepast zijn. Kinderen moeten dat leren inschatten en ze moeten de reflex krijgen om dit te melden aan hun ouders.” Andersom is er ook voor de ouders een taak weggelegd. “Ouders moeten zich inleven in de leefwereld van hun kinderen en interesse tonen voor wat hen bezighoudt. Ook moeten ouders hun kinderen het gevoel geven dat ze bij hen terechtkun­nen als er online iets misloopt.” Daarnaast mikt het educatief programma van Child Focus ook op jonge pubers. “Uitdaginge­n maken deel uit van de leefwereld van jonge pubers, maar wat als ze zich onder druk laten zetten of gevaarlijk­e opdrachten gaan doen voor likes op sociale media. We moeten jongeren daarom weerbaar maken en hen kritisch laten nadenken over alles wat hun pad kruist op het internet.”

BLUE WHALE CHALLENGE:

jongeren krijgen online vijftig opdrachten voorgescho­teld. Aanvankeli­jk zijn die vrij onschuldig maar al snel worden ze gevaarlijk en gaan ze gepaard met zelfvermin­king. Wereldwijd leidde dit al tot verschille­nde zelfmoorde­n.

CHOKING GAME:

een wurgspel waarbij jongeren zichzelf of elkaar verstikken. Bedoeling is om vlak voor het flauwvalle­n los te laten. Als de hersenen dan opnieuw bloed krijgen, geeft dat een ‘high’ gevoel. Het spel kan leiden tot zware hersenlets­els of tot de dood. In 2017 stierf in Nederland nog een 16-jarige jongen na een choking game.

SALT AND ICE CHALLENGE:

jongeren leggen tegelijk zout en ijs op hun huid. Bedoeling is dit zo lang mogelijk vol te houden met ernstige brandwonde­n tot gevolg.

KYLIE JENNER LIP CHALLENGE:

uitdaging waarbij jongeren er willen uitzien als de Amerikaans­e celebrity Kylie Jenner, die bekend staat omwille van haar volle lippen. Jongeren gaan minutenlan­g aan een flesje zuigen, zodat hun lippen vacuüm trekken, met verwonding­en tot gevolg.

CINNAMON CHALLENGE:

uitdaging waarbij je een volle lepel kaneel in je mond brengt en die probeert weg te werken zonder te drinken. De challenge is niet zonder gevaar omdat er tijdens het spel ook kaneel in de longen kan terechtkom­en en de luchtwegen kunnen blokkeren.

SKULL BREAKER CHALLENGE:

drie jongeren staan naast elkaar om samen in de lucht te springen. De twee jongeren aan de zijkant halen de nietsvermo­edende persoon in het midden met een tackle onderuit terwijl die nog in de lucht hangt, waardoor die achterwaar­ts op de grond valt met mogelijk zware letsels tot gevolg.

 ?? FOTO RR ?? Cinnamon Challenge.
FOTO RR Cinnamon Challenge.
 ?? FOTO RR ?? Skull Breaker Challenge.
FOTO RR Skull Breaker Challenge.
 ?? FOTO RR ?? Salt and Ice Challenge.
FOTO RR Salt and Ice Challenge.
 ?? FOTO RR ?? Kylie Jenner Lip Challenge.
FOTO RR Kylie Jenner Lip Challenge.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Blue Whale Challenge.
FOTO BELGAIMAGE Blue Whale Challenge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium