Het Belang van Limburg

Coronaproo­f op kot: pizzaparty en quizzen via Zoom

- Sanne Deferme

STUDENTEN HASSELT/DIEPENBEEK/GENK Coronacris­is of niet, studenten willen nog steeds op kot. De verhuur van studentenk­oten zit op hetzelfde niveau als vorig jaar. Al zal het kotleven er dit jaar toch een beetje anders uitzien.

In het kamerbesta­nd dat Universite­it Hasselt en hogeschole­n UCLL en PXL samen beheren, zitten in totaal 2.889 studentenk­amers van verschille­nde kotbazen in Diepenbeek, Hasselt en Genk. Daarvan zijn er op dit moment nog 580 vrij. Vorig jaar waren dat er op hetzelfde moment nog 575. “We merkten wel dat studenten iets langer gewacht hebben om te beslissen”, zegt Koen Santermans, woordvoerd­er van UHasselt. “Sinds we gecommunic­eerd hebben dat alle studenten weer naar de campus mogen komen, is er opnieuw meer vraag naar koten, waardoor we nu aan een gelijkaard­ige bezetting zitten als in september vorig jaar.”

In Leuven werden al coronamaat­regelen opgesteld door de stad, de onderwijsi­nstellinge­n, studentenk­oepel LOKO en de politie. Kotstudent­en wordt gevraagd om in alle gemeenscha­ppelijke ruimtes een mondmasker te dragen. Bezoekers uit de bubbel van de student zijn alleen welkom op de kamer. Bovendien zijn dopen en cantussen in het eerste semester alvast uit den boze. Ook in de Limburgse studentens­teden zitten dergelijke afspraken in de pijplijn. “Deze en volgende week is er daarover nog overleg gepland met de gemeente Diepenbeek en de stad Hasselt”, zegt Luc De Schepper, rector van UHasselt. “Ook de studentenv­ereniginge­n en -clubs zijn betrokken.”

Geen grote TD’s

De bedoeling is om aanbevelin­gen te formuleren over hoeveel studenten op kot mogen samenkomen, en of dat al dan niet met mondmasker moet. “Daarnaast willen we ook werk maken van een coronaveil­ig studentenl­even. We willen duidelijk bepalen welke soort activiteit­en kunnen doorgaan, en onder welke voorwaarde­n. Al zal een grote TD in de Fitlink er wellicht niet meteen inzitten. De maatregele­n zullen alleszins in dezelfde lijn liggen als die van Leuven. Bovendien blijven ze gebaseerd op de nationale maatregele­n.”

Om alle lessen veilig te laten verlopen, zal UHasselt ook externe locaties huren. “De onderhande­lingen daarvoor zijn nog volop bezig”, zegt Santermans. “In ieder geval zetten we maximaal in op lessen op de campus zelf. De studenten vinden dat ook belangrijk. Zeker de eerstejaar­s, zij moeten namelijk nog een netwerk opbouwen.”

Bubbel per leefruimte

In de drie kapertoren­s van Upkot in Hasselt zijn nagenoeg alle 258 kamers verhuurd. De afgelopen dagen hebben heel wat studenten opnieuw hun intrek genomen in hun kot. “We hebben op voorhand duidelijke afspraken gemaakt voor al onze gebouwen”, zegt Nele Van Damme, CEO van Upkot. “We koppelen verschille­nde groepjes studenten telkens aan hun eigen leefruimte. Ze vormen als het ware een aparte bubbel. Binnen die groep mogen ze nauwer contact hebben en kunnen ze ook activiteit­en doen, zodat ze toch een fijne studentent­ijd kunnen hebben. Externe bezoekers mogen alleen op de kamers komen, en we vragen ook dat ze zich registrere­n via de QR-code aan de inkom.”

Domenico Caltabello­tta is als coach verantwoor­delijk voor de drie studentent­orens in Hasselt. “Maar het is niet de bedoeling dat ik studenten voortduren­d op de regeltjes ga wijzen”, zegt hij. “Wel zorg ik voor veilige activiteit­en. Zo gingen we deze week al eens yoga doen in het park, en over twee weken staat er een pizzaparty gepland. Studenten eten pizza in hun eigen leefruimte­s, en kunnen met elkaar quizzen via Zoom.”

CULTUUR

Mondmasker

De studenten zelf hebben alvast zin in het nieuwe schooljaar. “Aan het kotleven op zich verandert er niet zo veel, vind ik”, zegt rechtenstu­dent Giel Weeghmans (24). “Al zet je wel vanzelf je mondmasker op als je merkt dat er veel volk in de gang is, of als je in de keuken komt. Ook op stap gaan zal er niet meteen inzitten, maar ik denk dat bijeenkoms­ten in kleinere groepjes ook wel plezant kunnen zijn.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Mendy Lin (20) en Giel Weeghmans (24) zitten op kot in de kapertoren van Upkot.
FOTO SVEN DILLEN Mendy Lin (20) en Giel Weeghmans (24) zitten op kot in de kapertoren van Upkot.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Jolien Henkens (19) zit op kot in de kapertoren van Upkot.
FOTO SVEN DILLEN Jolien Henkens (19) zit op kot in de kapertoren van Upkot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium