Het Belang van Limburg

“Kerst vieren zoals altijd? Nee, dat zal niet gaan”

- Koen Baumers

CORONAMAAT­REGELEN BRUSSEL Veeg de onzinnige regels van tafel en versoepel de bubbels, is de oproep van professor Lieven Annemans, die nu deel uitmaakt van de adviesraad. Epidemiolo­og Pierre Van Damme waarschuwt: “In de herfst zullen we vaker samen binnenzitt­en. We moeten net extra voorzichti­g zijn.”

“Onze inspanning­en van augustus waren niet voor niets, de tweede golf is snel omgezet in een daling. Maar we zullen het een jaar op die manier moeten doen”, zegt Pierre Van Damme (UA). “Nu mensen het moe worden en de maatregele­n minder goed beginnen te volgen, zie je dat het cijfer vrij snel toeneemt. Op dit ogenblik ligt het reproducti­egetal weer boven de 1, dus spreek je van een actieve epidemie.”

Van Damme heeft begrip voor de coronamoeh­eid, maar vindt een versoepeli­ng geen goed idee. “Nu de herfst eraan komt, moeten we extra voorzichti­g zijn. Omdat we de verwarming aanzetten, komt er minder verse lucht in gesloten ruimtes. Dat vergemakke­lijkt de transmissi­e. Kerstmis op de traditione­le manier, met z’n allen rond dezelfde tafel? Nee, dat gaat moeilijk zijn. Kerst is nog ver, maar het is nu het moment om binnen je gezin voor te bereiden hoe je het op een veilige manier kan vieren. Als we Kerstmis dit jaar op een creatieve en coronaveil­ige manier vieren, dan is de kans groot dat iedereen er nog is om het volgend jaar weer op de manier te doen die we gewoon zijn.”

 ?? FOTO JVDP ?? Pierre Van Damme.
FOTO JVDP Pierre Van Damme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium