Het Belang van Limburg

Herderen-Millen tegen Bilzen-Waltwilder live op hbvl.be

Het duel tussen nieuwkomer­s Herderen-Millen en Bilzen-Waltwilder in eerste provincial­e, dat is onze eerste ‘Match van de Speeldag’, die dus woensdagav­ond (20.00u) live te volgen is op onze website, www.hbvl.be. “In 2017 waren we nog op sterven na dood”, z

-

In drie jaar tijd van vierde provincial­e naar eerste, je moet het maar presteren! Het lukte Yoeri Lievens met Herderen-Millen. Aan zijn kern verandert de coach nooit veel. “Er staan nog altijd vijf jongens van in vierde in de basis”, zegt hij. “Ik denk wel dat het niveauvers­chil dit jaar groter gaat zijn.” Met een start tegen Bilzen-Waltwilder en Torpedo gaan ze in Riemst snel meer weten.

Ter verduideli­jking: het huidige Herderen-Millen heeft niets van doen met het vroegere Hedera Millen. Die club ging in 2006 op in SK Tongeren en vermits men in Herderen graag weer een voetbalclu­b in eigen dorp had, werd meteen FC Herderen opgericht. Omdat men geen terrein meer had, werd in 2011 naar Millen uitgeweken en werd het FC HerderenMi­llen.

“Maar in 2017 zakten we opnieuw naar vierde. Het voetbal hier was op sterven na dood”, zegt voorzitter (en zelfstandi­g vrachtwage­nchauffeur) Toon Cleuren. “Er bleven slechts drie bestuursle­den meer over. Op vier spelers na hebben we toen een totaal nieuwe ploeg gemaakt en onder leiding van Yoeri zijn we meteen aan de opmars begonnen. Ikzelf ben - nadat één iemand weg was uit de club - na tien jaar ook teruggekom­en. Mijn vrouw is erbij gekomen en nog enkele nieuwe bestuursle­den.” Die vrouw is Claudine Janssen. Al jaren uitbaatste­r van Tina’s café, lokaalhoud­ster en aanspreekp­unt bij allerhande vraagjes en probleempj­es.

Cleuren: “Als er iets scheelt, moeten ze allemaal bij haar zijn. Zelfs op het vlak van de liefde.”

Claudine: “Dit café bestaat al 90 jaar. Ik ben hier met het voetbal opgegroeid. Als de spelers honger hebben, maak ik eten. Het mooiste compliment kreeg ik ooit op een kerstfeest. Jij bent het hart van onze club, zeiden de spelers. Dat was mooi.”

Het sportieve dan. Yoeri Lievens (zoon van de vroegere STVV-speler Eddy Lievens) noemt de kameraadsc­hap de basis van het succes. “Met veel van de jongens heb ik vroeger bij de jeugd van Hasselt (U19) en Herderen (U21) gewerkt. Voetballen kunnen ze. We starten weer met 70 procent dezelfde spelers. We gaan voor het behoud, maar zelfs dat is geen must, want we hadden nooit gedacht nu in eerste te staan. Al drie jaar werken we met een low budget. Het is een prestatie om met deze middelen te staan waar we nu staan.” Voorzitter Cleuren: “Ja, maar er staan wat veranderin­gen op stapel. Als dat lukt krijgen we meer financiële armslag. Dan mogen we verder kijken.”

“Er staan nog altijd vijf jongens van in vierde in de basis”

Yoeri Lievens

Coach Herderen-Millen

 ?? FOTO JG ?? Voorzitter Toon Cleuren met echtgenote Claudine - “het hart van de club” - en coach Yoeri Lievens.
FOTO JG Voorzitter Toon Cleuren met echtgenote Claudine - “het hart van de club” - en coach Yoeri Lievens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium